Zaterdag, 7 december, 2019

Geschreven door: Draper, Sharon
Artikel door: Wortman, Sanne

In mijn hoofd

Gehandicapt maar niet dom

[Recensie] In mijn hoofd gaat over Melody, een meisje met cerebrale parese. Dit is een aangeboren aandoening in de vorm van hersenberschadiging die erg kan variëren in ernst. Bij Melody is het zodanig dat ze niet kan lopen, niet kan praten, niet zelf kan eten, nauwelijks controle heeft over haar lichaam. Met haar geest is echter niets mis.

Melody is in het boek een jaar of elf, maar in de eerste hoofdstukken denkt ze terug aan hoe het voor haar was om op te groeien. Wanneer ze voor het eerst merkte dat ze anders was. De moeite die ze heeft als ze dingen niet kan die ze wel graag wil. Maar ook gewoon mooie, lieve herinneringen. Langzaam kom je zo in het ‘heden’ terecht, waar Melody in een rolstoel zit en naar het ‘speciale’ klasje gaat op school. Steeds opnieuw loopt ze tegen problemen aan, het vaakst omdat ze niet kan communiceren met haar omgeving terwijl ze dat zo graag wil. De schrijfster weet deze lastige situatie goed op te schrijven, ik leefde erg met Melody mee. De opluchting als ze dan eindelijk een soort computer krijgt waarmee ze, net als Stephen Hawkings, kan praten via een robotstem, is groot. Er gaat een wereld voor haar open! Maar natuurlijk houden de uitdagingen en moeilijkheden daar niet op.

In mijn hoofd heeft geen bijzonder sterk verhaal. Het is gewoon het leven van Melody. Ze maakt dingen mee en die worden mooi beschreven, maar er is geen meeslepend plot of een heftige ontknoping. Ze is gewoon een meisje dat problemen ondervindt van haar beperking, en daarmee om probeert te gaan, samen met de mensen om haar heen. En soms lukt dat beter dan andere keren. Daarnaast maakt ze ook dingen mee die niet zo veel met haar beperking te maken hebben, want dat is nou eenmaal ook het leven.

Het is daarmee een heel mooi inkijkje in het leven van iemand met een handicap. Met een heel belangrijke les: behandel iemand niet alsof hij of zij niks kan, alleen maar omdat hij of zij in een rolstoel zit! Neem iemand serieus. Heb respect.

Archeologie Magazine

Kortom, In mijn hoofd is een goed boek om te lezen als je eens verder wil kijken dan je eigen perspectief.


Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles