Zaterdag, 14 november, 2020

Geschreven door: Robin, Lynn
Artikel door: Brummelhuis, Bianca

Insomnia

Een origineel en eng verhaal

[Recensie] Nachtsluipers domineren de donkerste uren van de dag en alleen de Uitdrijvers kunnen ze stoppen. Behalve de Nachtsluiper van Insomnia – de enige die hem kan verslaan, is een Slaapwandelaar. Wanneer de avond invalt, komen de Nachtsluipers tot leven; wezens die geboren zijn vanuit duisternis en altijd op zoek zijn naar een menselijk gastlichaam waarmee ze zich ook overdag kunnen verplaatsen. Als een Nachtsluiper je aanvalt, kunnen er twee dingen gebeuren: of je eindigt als een gastlichaam, of je verandert in een Slaapwandelaar – half mens, half wezen van de nacht.

Jodi Collins is vier jaar geleden een Slaapwandelaar geworden en wordt sindsdien verstoten door de mensheid. Niemand wil iets met iemand als zij te maken hebben. Geen school of werkgever wil haar hebben. Jodi is nu zestien jaar oud en wordt ingehuurd door de Uitdrijvers, de organisatie die de Nachtsluipers al eeuwenlang bestrijdt, om een Nachtsluiper te verslaan die zich ophoudt in een kasteel en jonge backpackers naar binnen lokt om hun lichaam te stelen. Deze Nachtsluiper is misschien wel de gevaarlijkste tegenstander waar de Uitdrijvers ooit tegenover hebben gestaan en lijkt alleen verslagen te kunnen worden door een ander wezen van de nacht; een Slaapwandelaar. Maar Jodi krijgt onverwachtse hulp van de jonge Uitdrijver Kay Somnus – hij is arrogant, walgt van Slaapwandelaars en heeft een hekel aan Jodi. Toch zullen ze hun krachten moeten bundelen om de Nachtsluiper te verslaan. Jodi’s toekomst en die van haar ouders hangt af van deze opdracht – maar wat denkt Kay ermee te winnen?

Insomnia is een erg origineel verhaal. De nachtsluipers, hun krachten en de manier waarop ze denken heb ik nog niet eerder gezien in een verhaal. De rol van de Slaapwandelaars vind ik ook heel bijzonder.

De nachtsluipers zijn zo omschreven dat ik ze daadwerkelijk eng vond. Ze hebben krachten die je niet voor mogelijk zou houden. Jodi en Kay lijken behoorlijk in het nadeel, maar zijn gelukkig ook behoorlijk inventief. Daardoor wordt het een gelijkwaardig gevecht tussen Jodi en Kay en de nachtsluipers, waarbij dan weer de ene partij en dan weer de andere partij de overhand krijgt. Dit maakte het voor mij echt heel spannend.

Trouw

Jodi en Kay worstelen allebei op hun eigen manier met zichzelf. Ze worden beide niet geaccepteerd door de wereld om hen heen. Dit vond ik mooi omschreven. Ze storten zich daarom ook niet halsoverkop in de kennismaking met elkaar. Die voorzichtigheid maakte hun gevoelens voor mij heel realistisch.

Wat me opviel is dat ik voor mijn gevoel als lezer meer te weten kwam over Kay dan over Jodi, ondanks dat het verhaal uit het gezichtspunt van Jodi is geschreven. Jodi lijkt niet zoveel over zichzelf na te denken, maar wel over Kay. En omdat het verhaal dat Kay onder druk over zichzelf vertelt wel helemaal wordt uitgeschreven en het verhaal dat Jodi over haarzelf vertelt slechts voor een klein deel wordt weergegeven, leerde ik Kay beter kennen dan Jodi. Ik zou het heel leuk vinden als er in het volgende deel ook wat observaties van Kay over Jodi zouden staan.

Insomnia is een origineel, spannend verhaal, dat bij vlagen ook horrorachtig eng wordt. Tegelijkertijd wordt er op een realistische manier ingegaan op de gevoelens van Jodi en Kay, waardoor het meer wordt dan alleen een actieverhaal. Ik vond het een fijn boek om te lezen.

Eerder verschenen op Drukinkt