Zaterdag, 24 juli, 2021

Geschreven door: Giordano, Mario
Recensie door: Bertens, Jeannie

Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen

Italiaanse migrantenzoon weet hoe je een zomerthriller schrijft

[Recensie] Mario Giordano is als zoon van Italiaanse immigranten geboren in M√ľnchen. Hij schrijft screenplays (voor onder andere Tatort), kinderboeken en thrillers.¬†Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen¬†is het eerste deel in de serie over tante Poldi.

“Op haar zestigste verjaardag vertrok mijn tante Poldi naar Sicili√ę, om zich daar beschaafd dood te zuipen en ondertussen naar de zee te turen. Tenminste, dat vreesden wij allemaal, maar er kwam wat tussen. Sicili√ę is gecompliceerd, zelfs sterven kun je er niet zomaar, er komt √°ltijd wat tussen.”

Volslank, alcoholisch en niet vies van een mooie man

Zo begint het boek. Poldi is een flamboyante verschijning, volslank, alcoholisch √©n niet vies van een mooie man. Met haar onafscheidelijke pruik ‚Äď niemand weet wat daaronder zit – arriveert ze in het kleine dorpje waar nog wat familie woont van haar overleden ex-man Peppe. Een neef van haar komt een maal per maand over uit Duitsland om een oogje in het zeil te houden, hij is de verteller van dit zowel spannende als komische verhaal.

Hereditas Nexus

Poldi heeft haar oude huis helemaal laten verbouwen, maar er is altijd nog wat te klussen ,dus huurt ze Valentino in, een knappe jongeling. Tot hij niet komt opdagen en Poldi meteen ongerust is en op onderzoek uitgaat. Ze heeft vrijwel meteen een verdachte op het oog, want zo is ze, die Poldi. Ze trekt snel conclusies en gaat recht op haar doelwit af, hier en daar tegen pijnlijke enkels schoppende. 

Zij is degene die het lijk van Valentino ontdekt en daardoor staat ze zelf ook meteen in de schijnwerpers van de politie en is ze ook even verdachte. Niet dat Poldi dat erg vindt overigens, Vito Montana, de commissario, is een, in haar ogen, aantrekkelijke man. Zo eentje die ze graag in haar netten verstrikt.

Ouderwetse whodunnit

Er ontwikkelt zich een aangenaam verhaal, een ouderwetse whodunnit in een Siciliaans jasje. Met tante Poldi in plaats van Miss Marple of Jessica Fletcher. Een ondeugende Poldi maar wel met een vlijmscherp verstand. In eerste instantie is ze het leven een beetje moe, maar een moord doet haar bloed weer bruisen.

Een echt zomers verhaal ook, spelend in de zomer op het mooie eiland Sicili√ę. Een flink aantal personages wordt ge√Įntroduceerd, ze worden goed neergezet, al kost het even wat tijd en doet dat geen goed aan het tempo van het verhaal. Even doorbijten dus in het begin maar dan krijg je ook wat.¬†

Eerder verschenen op Perfecte Buren