Dinsdag, 14 maart, 2017

Geschreven door: Martijn, Maurits
Artikel door: Reijnders, Maarten

Je hebt wél iets te verbergen

Privacy: het meest bedreigde mensenrecht

[Recensie] Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis (journalisten bij De Correspondent) vinden privacy “het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd”. En wie hun boek Je hebt w√©l iets te verbergen heeft gelezen, kan het daar moeilijk mee oneens zijn. Dankzij alle technologische ontwikkelingen van de afgelopen twee decennia kunnen overheden en bedrijven doordringen tot onze diepste zielenroerselen op een manier waarvan Stasi-chef Erich Mielke alleen maar had kunnen dromen.

Angstaanjagend? In een democratische rechtsstaat als Nederland zijn we al snel geneigd onze schouders op te halen over privacy-inbreuken. We hebben immers niks te verbergen. Toch? Martijn en Tokmetzis laten echter overtuigend zien dat ook wie niets verkeerd doet, het slachtoffer kan worden van de dataverzamelingswoede bij overheden en bedrijven.

Dat doen ze bijvoorbeeld aan de hand van het verhaal van de Nederlandse ondernemer Erik Pas die tijdens zijn reis naar Amerika voortdurend werd lastiggevallen door de autoriteiten die in de onterechte veronderstelling verkeerden dat hij kort daarvoor in het Midden-Oosten was geweest. De reden? Pas‚Äô internetaanbieder Vodafone had kort voor zijn reis een serie IP-adressen overgenomen uit Jordani√ę.

Geschiedenis Magazine

Eerder verschenen in Wordt Vervolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.