"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Je leven in één herinnering

Dinsdag, 26 januari, 2021

Geschreven door: Jacky Goor
Artikel door: Mischa Brendel

Nadenken over wat echt van waarde is

[Recensie] Welke herinnering zou jij willen houden, als je er na je dood slechts één mag meenemen? Dat is de centrale vraag in het boek Je leven in één herinnering van Jacky van de Goor.

Op een avond keek Van de Goor naar een Japanse film op tv, waarin de hoofdpersonen slechts één herinnering konden kiezen om mee te nemen naar het hiernamaals. Het idee intrigeerde haar zo, dat ze deze vraag ook stelde aan de mensen om haar heen. En dat bleek bij deze mensen precies hetzelfde effect te hebben als de vraag bij haar had: het zette ze aan tot het diep nadenken over welke herinnering boven al die andere herinneringen uitsprong en wat je het belangrijkste vindt om nooit te vergeten.

De ‘verzameling’ aan antwoorden van Van de Goor groeide in de loop der jaren uit tot een collectie van enkele honderden herinneringen, waarmee het idee voor dit boek ontstond. Het resultaat is een selectie uit deze verzameling.

De herinneringen lopen in soort sterk uiteen. Hoewel veel mensen kiezen voor een mooie herinnering (de liefde van je leven ontmoeten, je kind voor het eerst vasthouden), zijn er ook die juist vast willen houden aan een pijnlijke herinnering. Dat verbaasde Van de Goor in eerste instantie, maar gesprekken met psychologen en andere experts schepten hierin voor haar duidelijkheid: het gaat niet zozeer om blije, gelukkige momenten die mensen vast willen houden, maar vooral om zinvolle momenten. En een zinvolle herinnering hoeft niet altijd een blije herinnering te zijn.

Ons Amsterdam

Het boek gaat verder dan alleen het beschrijven van een aantal herinneringen, het probeert ook antwoord te vinden op het waarom: waarom juist deze herinneringen? Wat maakt ze waardevol? Het is die diepgang die dit boek de moeite waard maakt en als een ware eyeopener werkt: velen van ons streven een groot deel van ons leven geld en materieel bezit na. Maar er is werkelijk niemand die het verdienen van geld of het kopen van iets duurs mee zou willen nemen als belangrijkste herinnering. Als ons op deze manier gevraagd wordt na te denken over de dood, dan blijken hele andere zaken belangrijk dan de dingen die we het grootste deel van ons leven nastreven.

Dit boek zal je na doen denken over wat je zelf belangrijk vindt in het leven en over welke herinnering je zelf mee zou willen nemen. En daardoor ga je toch een beetje anders naar je leven kijken. Want wát is die ene herinnering die je nooit zou willen kwijtraken? En is een dergelijke belevenis niet wat het belangrijkste zou moeten zijn om in ons leven na te streven?

Voor het eerst gepubliceerd op De leesclub van alles