Zaterdag, 17 oktober, 2020

Geschreven door: Syed, Matthew
Triumph, Toby
Artikel door: Arts-Honselaar, Hanneke

Jij kan dit (echt)

Wat als de gedachten die je tegenhouden om goed in iets te worden helemaal niet kloppen? 

[Recensie] Jij kan dit (echt) is winnaar van het beste Engelse Jeugdboek. En dat is niet voor niks. Het boek helpt kinderen zelfvertrouwen te krijgen bij de dingen waarvan zij denken ze die niet kunnen.

Syed, zelf kampioen tafeltennis, gebruikt zijn eigen ervaringen en zijn weg naar de top om kinderen hierbij te helpen. Hij doet dat op een manier die aansluit bij hun belevingswereld. De illustraties (in grijs, wit, zwart en fel gele tinten) zijn flitsend en ondersteunen de gedachtegang uit de lopende tekst.

Het boek bekijkt succes van heel dichtbij door in ons brein te duiken om te begrijpen hoe we nieuwe dingen leren. Het legt daarbij steeds de nadruk op de noodzaak van oefenen, oefenen, oefenen om succes te bereiken.

Jij kan dit (echt) bestaat uit acht hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk zet de koers van het boek gelijk al stevig uit: Van G. Gewoon naar G. Geweldig. Achtereenvolgens komt de vraag aan bod wat je tegenhoudt om succes te hebben, hoe je brein werkt, welke betekenis oefenen heeft bij het behalen van succes, wat het verschil is tussen een vaste (fixed) mindset en een groei (growth) mindset en hoe je die laatste kunt trainen, het belang van het zetten van kleine stapjes, het presteren onder druk en Ā het durven fouten te maken.

Bazarow

Het boek oogt fris en Syed verweeft (onder het kopje En nu jijā€¦) steeds kleine opdrachten in de tekst, waardoor kinderen wat ze gelezen hebben kunnen inoefenen.

Achterin het boek staan suggesties om verder te lezen, boeken en websites. Jammer genoeg zijn die allemaal Engelstalig.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van AllesĀ