Zondag, 19 april, 2020

Geschreven door: Slee, Carry
Artikel door: Arts-Honselaar, Hanneke

Juf Braaksel en de magische ring

Vrienden door dik en dun

[Recensie] De klas van juf Evi heeft voor de komst van het nieuwe hoofd van de school, juf Brakel,  een optreden voorbereid, maar omdat deze daar helemaal niet blij mee is, regelt juf Evi dat haar leerlingen daarvoor in de plaats mogen optreden in het verzorgingshuis. Zowel de kinderen als de ouderen beleven daar veel plezier aan.

Al snel wordt duidelijk dat juf Brakel heel anders is dan meester Jaap, het oude schoolhoofd. En wanneer Lotte en Thijs beseffen dat deze juf Brakel bij hen in de buurt woont en dezelfde persoon is die Thijs een keer gemeen heeft benaderd, besluiten Lotte en Thijs – samen met Max, de hond van Lotte – een kijkje bij de woning van juf Brakel te gaan nemen. Uit alles blijkt dat juf Brakel een hekel aan dieren en kinderen heeft. Maar, waarom is ze dan toch hoofd van een school geworden? Ze wordt dan ook al snel juf Braaksel genoemd.

Fred, de nieuwe vriend van Lotte’s moeder, neemt Lotte in vertrouwen en vertelt haar dat hij samen met zijn nichtje een eigen bedrijf wil beginnen, zodat de moeder van Lotte niet meer zo hard hoeft te werken. Omdat Lotte wel in de gaten heeft dat haar moeder veel te hard werkt om voldoende te kunnen verdienen, en altijd moe is en vaak migraine heeft, is ze blij dat Fred haar op die manier wil helpen.

Op school wordt het er al snel niet leuker op. Juf Braaksel voert steeds meer beperkende maatregelen in waardoor de leerlingen bijna niets meer mogen. Juf Evi heeft het er ook moeilijk mee, maar weet vreemd genoeg een paar keer juf Brakel om de tuin te leiden. Thijs meent iets bijzonders te zien, maar kan het eerst niet geloven, maar toch is het waar, juf Evi heeft een magische ring.

Foodlog

Wanneer Fred tegen Lotte zegt dat zijn plan niet kan doorgaan omdat zijn nichtje geen toestemming van haar ouders krijgt om hem te helpen bij het opzetten van zijn bedrijf, biedt Lotte aan hem te helpen. Ze mag het tegen niemand zeggen. Het is een geheim tussen haar en Fred.

Maar in de praktijk vindt ze het helemaal niet zo fijn om Fred te helpen omdat ze daarvoor moet liegen tegen mensen die aardig tegen haar zijn en het goed met haar voor hebben. Gaandeweg gaat ze het verhaal van Fred steeds minder vertrouwen. Er klopt iets niet. En hoewel ze beloofd heeft er met niemand over te praten, neemt ze uiteindelijk toch Thijs in vertrouwen. Samen bedenken ze een plan om Fred te ontmaskeren. De magische ring van juf Evi speelt hierbij een belangrijke rol.

Juf Braaksel en de magische ring is een spannend boek met voor kinderen herkenbare en wat minder herkenbare maar wel belangrijke thema’s: vriendschap, verliefdheid, bezorgdheid, armoede, vertrouwen en beschadigd vertrouwen en eerlijkheid. De zwart-wit tekeningen van Iris Boter schetsen op een grappige manier tafereeltjes die aansluiten bij het verhaal.

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles