Zaterdag, 25 maart, 2017

Geschreven door: Bachmann, Philipp
Artikel door: Bijnen, Marcia van

Jurawandern

De Jura van oost naar west

[Signalering] De Juraboog, die als een beschermende arm om het Zwitserse noordwesten buigt, behoort zeker niet tot de meest overlopen bergstreken. Minder hoog en spectaculair dan de grote Alpenreuzen, en daarmee ook onderschat, biedt de Jura bij uitstek de mogelijkheid cultuur en natuur met elkaar te verenigen. In Jurawandern, Von der LĂ€gern bei ZĂŒrich zur Rhoneklus bei Genf, wordt ons een langeafstandswandelroute over de hele lengte van het gebergte aangeboden, te beginnen in Dielsdorf in de LĂ€gern, de lage oostelijke uitlopers van de Jura in het kanton ZĂŒrich, en 22 etappes later eindigend in het Franse Bellegarde. Daar zitten relaxte etappes tussen door historische dorpen en grazige weiden, maar ook pittige die stevig stijg- en daalwerk verlangen. Zeker de laatste etappes met 900 meter stijgen en 1400 meter dalen zijn bepaald niet misselijk te noemen; dat is serieus bergwandelwerk.

Met 302 bladzijden is Jurawandern wat kloek voor de rugzak, maar dat is persoonlijk. Bovendien zullen weinigen de route in Ă©Ă©n ruk uitlopen. De gids is bij uitstek geschikt om je in te lezen en je tochtindeling voor te bereiden. Hij biedt ruimte om een eigen draai te geven aan hoe je de Jura wilt ‘doen’. Bij vrijwel elke etappe reikt auteur Philipp Bachmann de lezer varianten aan.

De praktische informatie is op z’n Zwitsers: volledig, adequaat en precies. Zo worden voor de benodigde wandelkaarten zowel 1:50.000 als 1:25.000 bladen vermeld. De feitelijke routebeschrijving is wat breedsprakig (haastig bladeren kun je vergeten), maar dat heeft beslist zijn charme: leise, leise of anders doucement, het is maar net in welk deel van de Jura je loopt.

De meerwaarde van de gids zit hem wat mij betreft vooral in de uitgebreide achtergrondinformatie die – zeker voor ons Laaglanders – inzicht geeft in de boeiende geologie, de natuur, de culturele identiteit en de geschiedenis van de streken waar je doorheen trekt.

Hereditas Nexus

Voor het eerste verschenen in Bergen Magazine