Maandag, 4 oktober, 2021

Geschreven door: Wesseling, Monica
Recensie door: Dabrowski, Alek

Kan een regenworm ook verzuipen?

Fijne weetjes uit de natuur

[Recensie] In het Natuurdiorama te Holten kocht ik dit grappige boekje. Het is een vervolg op¬†Waarom krijgt een specht geen koppijn? van dezelfde auteur. De opzet is eender:¬† er worden honderd vragen beantwoord van het soort: “Kan een mol zich omdraaien in zijn gang?” Of: “Steken stekelbaarzen?” De toon is licht, het antwoord is kort, maar goed doordacht en wetenschappelijk verantwoord.

Het vorige boekje ging alleen over vogelvragen. In dit boekje komen vooral de huis- tuin- en keukendieren voorbij: spinnen, mollen, pissebedden, kikkers, wormen, e.d. 
Mollen draaien zich niet om in een gang. Zij zijn toegerust om achteruit te lopen, hun haren zijn niet in één richting ingeplant en kunnen kantelen. En soms maken mollen een koprol in een gang.
Stekelbaarzen kunnen steken, maar doen dat alleen ter verdediging. De tiendoornige stekelbaars heeft overigens geen tien stekels, maar zeven of elf. De Engelsen noemen hem nine-spined stickleback.

Veel vragen gaan over het seksleven van dieren. Egels doen het inderdaad heel voorzichtig, en luidruchtig! Pissebedden hebben een ingewikkelde manier van paren Het mannetje schuift schuin op het vrouwtje en duwt met een puntje op zijn buik een segment waaruit het uitwendige skelet bestaat opzij om zijn piepkleine penis naar binnen te brengen. Het vrouwtje ontwikkelt na bevruchting een broedbuidel om de eieren in vocht te laten gedijen, een erfenis uit de tijd dat pissebedden waterdieren waren.
Pissebedden eten in geval van schaarste ook gewoon hun larven op. Slakken vertonen ook dit gedrag. Zij eten echt alles, ook elkaar.

Interessant is de vraag hoeveel een gans poept. Het antwoord is: erg veel. Om de paar minuten produceren ganzen een drol. Voedsel, voornamelijk gras verteren zij razendsnel. Per dag eten ganzen wel een pond gras.
Boeiend is ook het leven van kikkers. Wesseling beantwoord verschillende vragen over kikkers, zoals hoe oud zij worden: gemiddeld 0, omdat de overgrote meerderheid sterft als dril. Maar sommige individuen worden meer dan tien jaar. Overwinteren doen kikkers door in winterrust te gaan. De rugstreeppad kan zich tot bijna twee meter ingraven.
Het is fijn om deze feitjes te weten. “Kan een regenworm ook verzuipen?” schiet eigenlijk te kort, want je hebt het zo uitgelezen. Het wachten is op een volgend deel.

Eerder verschenen op Uitgelezen boeken

Wordt Vervolgd