Dinsdag, 25 mei, 2021

Geschreven door: Godijn, Wouter
Artikel door: Hylkema, Nico

Karina of de ondergang van Nederland

Roman hinkt op twee gedachten

“Waarom zag ik hem niet? Daarvoor moest mijn hoofd worden gedraaid (ik dacht vluchtig hoe een koe zijn kop ergens naartoe zwaait) en dat ging merkwaardig moeilijk. Ik dacht: hela, hola, dra-ƔƔien met die kop. Het lukte nog steeds niet. Ook lopen ging hoe langer hoe moeizamer. Ik verdiepte me erin, liet me als het ware helemaal wegzakken in de instructies die ik aan mijn benen gaf. Ik was die instructies, hield ik me zelf voor. Dat was mooi meegenomen.”

[Recensie] Zo beschrijft de hoofdpersoon de aanvang van de ‘hobbelziekte’ die hem heeft getroffen. Een kwaal die op weinig begrip van zijn echtgenote Karina kan rekenen. Een echte aandoening, zoals kanker, had haar mededogen wellicht opgewekt. Dan had ze voor de buitenwereld de zich opofferende vrouw kunnen spelen.

Het is 2031 en sneller den verwacht stijgt de zeespiegel plotsklaps. Het water klotst tegen de duinen. Nederland wordt bestuurd door de rechtspopulist Groverd Wild in wie gemakkelijk Geert Wilders herkennen, die nog immer de klimaatverandering ontkent. Het zijn deze wat flauwe naamsveranderingen, die dit onderdeel tot ietwat vergezochte onzin maken.

Nee, Godijn komt echt op gang als hij schrijft over de gelukkige jaren met Karina. Dan lijkt hij de geest te krijgen. Wat kan hij dan schrijven, wat een genot om te lezen.

Bazarow

“Maar de verpletterende onthulling vond plaats als ze met haar rug naar me toe door haar knieĆ«n zakte (wat zoals elke vrouw veel vaker deed dan een man, al sla je me dood, ik begrijp het niet; ik begrijp niet wat dat verschil veroorzaakt, maar het is er, dat valt niet te ontkennen). Het hemd kroop dan omhoog.”

Lyrisch laat de schrijver zich gaan in de beschrijving van de fraaie vleselijkheden van Karina. Wat was dit een mooi boek geweest, als het louter over Karina was gegaan. De gedeelten over de zeespiegelstijging, de politiek overtuigen niet echt. Gelukkig gaat het meer over de voormalige echtgenote van de hoofdpersoon en dat maakt deze roman toch een plezier om te lezen, zoals Godijn onmiskenbaar plezier heeft gehad in het schrijven ervan.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles