Zaterdag, 16 november, 2019

Geschreven door: Oud, Pauline
Artikel door: Alem, Katelijne van

Kas en Saar vieren feest

ā€œKijk, de kerstkaart van Evy is al klaar!ā€

De auteur en illustrator

[Recensie] Pauline Oud is geboren in Hilversum, ze werkt nu al ruim 25 jaar als illustrator en auteur. Ze studeerde aan de kunstacademie en werkte als kunstenaar en docente, voordat ze zich helemaal ging richten op kinderboeken. Ze woont nu met haar man en twee kinderen in Bilthoven.

Verhaal

De opa van Saar brengt Kas en Saar naar school. Vandaag is het een bijzondere dag.
Het is feest op school. Kerstfeest!
Het is bijna Kerstmis!
Bij Kas en Saar in de klas staat een grote dennenboom.
Samen versieren ze de klas en de boom, ze knutselen de mooiste kerstkaarten, en smullen van een lekker kerstdiner. En dan komt er ook nog bezoek in de klas.
Wie zou dat zijn?

Wordt Vervolgd

Kerst

Een ontzettend mooi kerstverhaal. In dit boek staan heel veel fijne ideeƫn om tijdens kerst te kunnen gebruiken. Zo maken Kas en Saar kerstkaarten en kerststukjes en eten ze lekkere mandarijntjes en kerstbroodjes. Allerlei mogelijkheden om een feestelijke ochtend samen te hebben. Misschien kun je het wel nadoen? Achterin het boek staan twee knutselideeƫn verder uitgewerkt, erg handig!

Naar aanleiding van dit verhaal kun je in de klas, opvang of thuis praten over wat je leuk vindt om te doen in de weken voor kerst. Ga je een kerstboom versieren, ga je zelf ook kerstkaarten schrijven en mooie kleren uitzoeken om aan te doen?

Spelenderwijs leren

Op de eerste pagina van het boek staan een aantal vragen die beantwoord kunnen worden nadat het boek gelezen is. Zo leren de kinderen begrijpend lezen. Ook wordt er met nadruk gebruik gemaakt tijdens de kerstgym van de woorden ONDER VOOR ACHTER NAAST, zodat kinderen ook deze voorzetsels leren gebruiken. Zo zitten in het verhaal meerdere van deze woorden verwerkt wat het tot een boek maakt dat kinderen spelenderwijs ook nog van alles bijbrengt.

Vormgeving

Gezellig boek in mooie kerstkleuren. Door het lezen van het verhaal krijg je de kerstsfeer te pakken en krijg je direct zin om aan de slag te gaan. Het verhaal kan ook in delen gelezen worden, omdat er allerlei soorten ideeĆ«n in staan, is het misschien ook leuk om het direct uit te voeren. Zoals een kerstboom versieren, kerstgym doen, liedjes zingen.  De illustraties zijn zacht, vriendelijk en erg mooi uitgewerkt. Toen ik het voor wilde lezen, wilde mijn dochter het gelijk zelf lekker doorbladeren en alle platen bekijken. Een heel fijn boek!

ā€”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles