Zaterdag, 5 juni, 2021

Geschreven door: Eijt, Jorgen
Artikel door: Lefebre, Severine

Kelilah - Dodelijke omhelzing

Spionagethrillertje neemt met moordend tempo alle twijfels weg

[Recensie] Een agent van de CIA is op pad gestuurd om een Russische wapenhandelaar om te brengen in een hotel in Zürich. Dit loopt echter fout, waardoor de CIA de Mossad om hulp vraagt. Al snel wordt duidelijk dat er een groot gevaar dreigt voor Israël als er niet snel wordt ingegrepen. De jonge agente Kelilah Haddad wacht een moeilijke taak, namelijk een ware reis tegen de klok om een samenzwering te ontrafelen.

Met een knallende opening zorgt auteur Jorgen Eijt ervoor dat je als lezer onmiddellijk op het puntje van je stoel gaat zitten. De toon voor de rest van het verhaal is gezet, want de spanningsboog blijft strakgespannen staan, met extra pieken tijdens de vele actiescènes.

Kelilah: Dodelijke omhelzing is het derde boek van de Nederlandse auteur Jorgen Eijt. Met deze bloedstollende spionagethriller hoopt hij internationaal door te breken.

Dunner dan gemiddeld

Geschiedenis Magazine

De plot van Kelilah: dodelijke omhelzing zit uitstekend in elkaar. Iets dat bij kortere verhalen extra van belang is. Zeker in het genre van actiethrillers of spionagethrillers, waarvan de meeste boeken net dikker zijn dan gemiddeld. Denk maar aan Tom Clancy of Daniel Silva. Er is dus geen tijd voor een aanloop of gestage opbouw, de verhaallijn moet vanaf het begin er staan. En dat doet het. Het einde, dat was een onverwachte maar goed gekozen wending.

Het nadeel van zo’n dunne spionagethriller is dat hij door het hoge leestempo heel vlug uit is, en dat sommige onderdelen van de verhaallijn wat minder aandacht krijgen dan verdiend. De uitwerking van de personages bijvoorbeeld, die wordt in minieme mate aangepakt. Van het hoofdpersonage Kelilah krijg je het beste beeld. Ze is een uitstekende spion die weet wat ze doet. Je krijgt ook een kort zicht op haar verleden, en de demonen waar ze mee worstelt. Vooral op het einde krijgt dit een belangrijke rol. De andere personages blijven wat op de achtergrond.

Nog een aandachtspuntje is dat de best wel complex uitgedachte plot snel in zijn plooi valt, en dat Kelilah na een tegenslag heel vlot terugslaat. Het loopt een beetje tĂ© vlot en gemakkelijk allemaal, omdat er te weinig ruimte is om langer bij details stil te staan. Toch blijf je achteraf niet op je honger zitten met onbeantwoorde vragen. 

Verdrukking van de Joden

Jorgen Eijt neemt je mee door verschillende landen, zoals IsraĂ«l, Zwitserland en Rusland, waarbij bovenaan elk hoofdstuk duidelijk genoteerd staat waar het zich afspeelt. In tegenstelling tot veel andere spionagethrillers is de belangrijkste agent in Kelilah: Dodelijke omhelzing een vrouw. Dit is verfrissend. Daarnaast is het ook duidelijk dat de auteur de nodige research heeft gedaan naar de werking van de Mossad en de (historische) toestand in IsraĂ«l. Dit met de nadruk op de verdrukking van de Joden, die ook in dit verhaal worden geviseerd. 

In het begin had ik mijn twijfels of een spionagethriller met zo weinig pagina’s wel zou werken, gezien ik in dit genre veel dikkere boeken gewend ben. Maar Jorgen Eijt is uitstekend geslaagd, zeker wat de uitwerking van de plot betreft. Alles zit goed in elkaar en het verhaal leest als een sneltrein. Natuurlijk zijn er daardoor wel op andere vlakken compromissen gemaakt, bijvoorbeeld wat de diepgang van de personages betreft. Maar het hoge leestempo doet zijn ding.

Eerder verschenen op Perfecte Buren