Zaterdag, 16 september, 2017

Geschreven door: Aerts, Jef
Artikel door: Alem, Katelijne van

Kersenhemel

Als tweelingstammen van dezelfde boom

De auteur

Jef Aerts schrijft kinder- en jeugdboeken, maar ook gedichten, toneel en romans. Zijn kinderboeken werden bekroond met twee zilveren Griffels en de Boekenleeuw. In juni 2012 verscheen zijn eerste kinderroman: het kleine paradijs. Zijn verhalen zijn vaak wat poƫtisch en spannend. De illustraties in Kersenhemel zijn van Sanne te Loo.

Achterflaptekst

ā€œSommige vrienden zijn veel meer dan vrienden. Ze groeien als tweelingkersen aan hetzelfde steeltje. Adin en Dina zijn zulke vrienden. Tot Adin op een dag naar de stad gaat verhuizen.
Een verhaal over weggaan en weer terugkomen. En hoe echte vriendschap altijd blijft duren.ā€

Boekenkrant

Verhaal

De hartsvrienden Dina en Adin zien elkaar iedere dag: de moeder van Adin plukt het fruit in de boomgaarden van Dina’s vader. Dina en Adin helpen graag mee en verstoppen vervolgens op allerlei plekken in het dorp de pitten van de kersen.

Op een dag wil de moeder van Adin gaan verhuizen naar de stad. Helaas moeten Dina en Adin afscheid nemen van elkaar. Adin krijgt een zak met pitten mee en gooit vanaf de tiende verdieping van zijn appartement in de stad de pitten naar beneden.Ā In de herfst komen Dina en haar vader op bezoek bij Adin en zijn moeder, wat fijn elkaar weer te zien! Adin heeft bedacht met papieren vliegtuigjes de pitten verder te laten vliegen door de stad!Ā In de winter worden er zelfs nog pitten in de grond van het dorp geduwd en met vliegtuigjes door de stad gevlogen.

In de lente beginnen de bloesems van alle kersenbomen, ontstaan uit de pitten van Dina en Adin te groeien. Een heel spoor van bloemen vanuit de boomgaard bij Dina’s huis tot aan de ringweg van de stad is ontstaan! En natuurlijk wil Adin het spoor volgen totdat ze uitkomen in de tuin met fruitbomen van Dina’s vader.

Vormgeving en tekstgebruik

Een erg mooie tekst waarin je als lezer alle seizoenen volgt. De vriendschap van Dina en Adin wordt wonderlijk beschreven en de prenten ondersteunen het prettige verhaal. Poƫtisch wordt beschreven hoe de kersenbomen worden geplukt en hoe de pitten vervolgens overal terecht komen.
Het kleurgebruik van de platen is erg mooi, de bloesem spat van de pagina’s af.

Kersenhemel is een prettig verhaal om voor te lezen aan kleuters. Het verhaal is ook goed in delen voor te lezen en zou ook uit kunnen nodigen tot het praten over vriendschap, weggaan en weer terugkomen.

Echte vriendschap voor altijd

Bij dit boek dacht ik direct aan mijn vriendschappen en hoe deze ontwikkelen in tijden van verhuizing. Dit thema zal in elke klas in de loop van de jaren voor kunnen komen, en met dit boek heb je een mooie ondersteuning dit bespreekbaar te maken. Natuurlijk wordt het wel geĆÆdealiseerd waardoor het nodig is uit te leggen dat bij bepaalde afstanden die bezoekjes niet mogelijk zijn. En om teleurstelling bij de fantasierijke kleuters te voorkomen is het ook goed uit te leggen dat er niet zo snel zulke bloesems zullen groeien uit een pitje.Ā Met enige ondersteuning van een volwassene dus een heerlijk boek over vriendschap dichtbij en ver weg!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles