Woensdag, 11 augustus, 2021

Geschreven door: Matrijs, Stichting
Artikel door: Veen, Evert van der

Kinderdijk

‘Daar bij die molen…’

[Recensie] Het is een mooi idee van uitgeverij Matrijs om een serie handzame boekjes over Nederlands Werelderfgoed uit te brengen. Dat speelt in op een trend want hiervoor is steeds meer waardering in de samenleving. De uitgeverij kan de geplande reeks zelfs uitbreiden wanneer de weldadigheidskoloniën als Werelderfgoed zijn erkend. De uitspraak wordt verwacht op de dag dat deze recensie wordt geschreven (26 juli 2021). [Dat is inmiddels gebeurd. Lees hier het artikel op Bazarow/red.]

De reeks boekjes over Nederlands Werelderfgoed opent met één van de meest spraakmakende onderwerpen: de molens van Kinderdijk, die in 1997 de status van Werelderfgoed kregen. Ze werden bij de erkenning destijds een ‘meesterwerk van menselijk scheppend talent’ genoemd. De poldermolen is namelijk een Nederlandse uitvinding en geeft ons nationale landschap zijn specifieke kleur. Een molen roept bij mij altijd een nostalgisch gevoel van landelijkheid op.

Ik was tot enkele jaren geleden zelf nog nooit in Kinderdijk geweest maar ik was echt gefascineerd door zoveel molens bij elkaar, al is het maar een deel van wat er ooit heeft gestaan. Oorspronkelijk waren er maar liefst 100 molens waarvan er nu nog 19 over zijn die dateren uit de 18e eeuw. Zelfs dit aantal is al een uniek gezicht.

Nadat het veen van 1000 – 1300 was afgegraven, ontstond bodemdaling waardoor bemaling nodig is. Kinderdijk is een laag gelegen gebied in het westen van de Alblasserwaard dat zijn water afvoert naar de Lek.

Bazarow

Het boekje Kinderdijk Werelderfgoed beschrijft het leven van een molenaar en de veranderingen die er plaatsvinden door de komst van stoomgemalen. Ook de verschillende typen molens en de werking van een molen komen met behulp van tekeningen ter sprake.

De grote hoeveelheid illustraties zorgt voor een bijzonder aantrekkelijke uitgave.

Binnenkort wordt het tweede deeltje in deze reeks, over Het ir. D.F. Woudagemaal, besproken.

Ik zie uit naar nieuwe deeltjes in deze serie waarbij ik stiekem hoop dat het deel over de Waddenzee wat uitgebreider zal zijn omdat ik dat zo mooi vind.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles