Zaterdag, 13 februari, 2021

Geschreven door: Schaling, Meike
Recensie door: Lindt, Jeanette van de

Kleine hartige taartjes

Klein maar fijn geldt zeker voor deze taartjes

[Recensie] Bij menig thuisbakker staat het boek Kleine taartjes (zieĀ hier de recensie) van Meike Schaling in de kast. Deze kleine taartjes zijn uitermate populair en heel goed zelf te maken en ze zien er prachtig uit. Geen wonder dat zowel het boek als de bakringen van 6 cm die je nodig hebt niet aan te slepen zijn.

Maar nu breidt Meike Schaling het assortiment uit met KleineĀ hartigeĀ taartjes. Want ook hartige taartjes horen erbij in de patisserie. Het boek bevat 6 basisrecepten en 65 variaties. De basisrecepten verschillen nogal en zoals je in het eerste hoofdstuk met veel algemene informatie zult lezen heb je niet alleen dezelfde ringen van 6 cm die worden gebruikt in Kleine taartjes nodig maar nog een aantal andere bakgereedschappen. De meeste benodigdheden zul je, als je vaker bakt, vast wel in huis hebben.

Vervolgens gaan we over naar de recepten en we starten met het hoofdstuk Quiches. Ze zijn er in alle kleuren, geuren en smaken en je zou er zo in happen. Je krijgt het advies om het quichedeeg (een korstdeeg in dit geval) een dag van tevoren te maken. Dus op de dag zelf staan die heerlijke hapjes zo in de oven. Vervolgens gaan we naar de hartige cakes en heus, er zijn exemplaren bij die ik zelf niet verzonnen zou hebben. Een cake met geroosterde paprika en chorizo of een cake met gegrilde groenten. Uiteraard bakken we deze in cakevormen en niet in de ringen die we eerder gebruikten.

Dan gaan we naar de hartige taartjes die worden gemaakt met pĆ¢te sablĆ©e. Dat is het zoete zanddeeg dat we al eerder maakten in Kleine taartjes. Want met het zoete zanddeeg kun je prima hartige taarten bakken. Yvette van Boven experimenteerde ermee en al snel was Meike Schaling een liefhebber en verzon ze nog veel meer mogelijkheden.
Vervolgens leren we bladerdeeg maken en dat is tijdrovend maar zeer de moeite waard. Bovendien kun je het in grote hoeveelheden maken en invriezen. En de mogelijkheden van wat je allemaal kunt met bladerdeeg zijn eindeloos.

Hereditas Nexus

De hartige madeleines hebben een eigen hoofdstuk gekregen want ook daar zijn heel wat variaties op het thema ā€˜hartigā€™. En een hartige brioche bakken heeft, na het lezen van dit hoofdstuk, geen geheimen meer voor je. Maak ook eens gevulde briochesticks, briocherolletjes (bijvoorbeeld met roomkaas, rode ui en spek) en nog veel meer. Het boek sluit af met wat bonusrecepten voor hartige koekjes en soesjes.

Deze keer dus niet alleen maar taartjes uit de bekende kleine ringen maar hartige heerlijkheden in alle soorten en maten. Met beide boeken in de kast kun je nog jaren vooruit. Met name de feestdagen zijn uitermate geschikt om bijzondere en heel veel lekkere hapjes bij de borrel te serveren. Begin vast met uitproberen en voorproeven zou ik zeggen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl