Zaterdag, 18 juli, 2020

Geschreven door: Sedlackova, Jana
Kone─ŹN├í, Magdalena
Artikel door: Alem, Katelijne van

Kleuren in de natuur

ÔÇťGeel glimlacht als een zonnebloem in bloeiÔÇŁ

De auteur

[Recensie]  Jana Sedlackova is naast haar werk als auteur ook pedagoog. Ze is geboren in Tsjechi├ź in 1949. Ze schreef onder andere boeken over mode.

De illustrator

Magdalena Kone─ŹN├í is geboren in Adamov. Ze woont nu in Praag, waar ze architectuur en design studeerde. Ze werkt graag met aquarelverf. Ze haalt haar inspiratie uit haar dromen, de natuur en reizen. Naast illustraties maken voor boeken, kun je haar werk ook op kaarten en notitieboeken vinden.

Heaven

Verhaal

De natuur wemelt van de schitterende kleuren. Geïnspireerd door planten, dieren en mineralen bedachten mensen er namen voor. In dit boek vind je de twaalf meest bekende kleuren en hun schakeringen.

Vaak loopt er een direct lijntje tussen hun naam en de natuur.
Heb jij je ooit afgevraagd hoe geel ruikt? Hoe blauw klinkt?
Of hoe roze zou voelen als je het kon aanraken?
Je leest erover in dit boek.

Tot slot: ben jij een artiest in de dop? Blader dan snel naar de kleurencursus achterin. Voor je het weet schilder jij net zo prachtig als de natuur zelf.

Natuur

De natuur verbergt allemaal schatten, die vindbaar zijn op allerhande plekken. In dit boek kom je allerlei moois tegen, dit zou je kunnen gebruiken wanneer je bijvoorbeeld in het bos of op het strand loopt. De zoekplaten op kleur laten heel veel zien, kun jij hier iets van vinden?

Kleuren

Achterin dit boek staat informatie over het mengen van kleuren. Pak je verfspullen erbij en mengen maar! Kun jij abrikoosoranje of limoengroen maken? Ook leuk om paginaÔÇÖs te maken op kleur en dan die kleur in verschillende nuances aan te brengen: geel met een beetje wit/bruin/oranje.

Vormgeving

Wat een geweldig mooi boek! Ieder pagina sprankelt van de kleuren en mooi gedetailleerde illustraties. De pracht van de natuur wordt hier zeker in weergegeven. Je kunt uren blijven kijken naar wat er allemaal te zien is in dit boek, voor vele leeftijden bruikbaar. Het zal ook zeker inspireren om meer te gaan kijken naar alles wat er groeit en bloeit en wat je per kleurcategorie allemaal in de natuur kunt vinden. De kleuren komen tot leven aan de hand van de dieren, planten en mineralen waar ze hun naam aan ontlenen. De kleuren kunnen gekoppeld worden aan de dieren, planten of edelstenen die in dit boek te vinden zijn, geweldig om samen met je kind deze elementen aan elkaar te verbinden.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles