Zaterdag, 23 juni, 2018

Geschreven door: Galbraith, Robert
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Koekoeksjong

Je moet geen haast hebben

[Recensie] Cormoran Strike is een priv├ędetective van een bijzonder soort. Nadat hij een been is verloren in de oorlog in Afghanistan gaat hij als detective werken. In eerste instantie is dat niet zo succesvol en op een gegeven moment heeft hij nog maar ├ę├ęn klant en staan de schuldeisers om de hoek. Hij heeft net zijn lange relatie met zijn vriendin verbroken en leeft, bij gebrek aan beter, in zijn kantoor. Hij heeft ook de nodige psychische problemen. Dan komt John Bristow aanwaaien met een heel bijzonder verhaal. Lula Landry, de zuster van John en een beroemd fotomodel, is een paar maanden eerder van haar balkon gesprongen en het is dus geen wonder dat de politie dit als zelfmoord ziet en het dossier afsluit. Maar John laat het er niet bij zitten en vraagt Cormoran om zich in de zaak te verdiepen. Dat doet hij samen met zijn onvolprezen en pietluttige assistente Robin Ellacott. De twee vormen een heel apart stel en tegen de tijd dat je het boek uitgelezen hebt zitten beide personages voor altijd in je hart.

Koekoeksjong is een detective van het ouderwetse soort. Je moet geen haast hebben want Robert Galbraith (pseudoniem van J.K. Rowling) beschrijft alles tot in detail en laat ons uitgebreid kennismaken met de setting, de personages en de vorderingen in het onderzoek. Cormoran stort zich in de wereld van het grote geld en de rijken. Naarmate het onderzoek vordert wordt de sfeer grimmiger en loopt Cormoran zelf ook gevaar. Het verhaal is met humor geschreven krijgt gedurende het boek steeds meer vaart. Er zullen maar weinig lezers zijn die het einde van het boek kunnen voorspellen. Voor de meeste is het een complete verrassing maar wel eentje waarvan je achteraf zegt dat je het misschien wel had kunnen weten. Het verhaal speelt zich af in de wereld van rijke modellen en mode-ontwerpers en Cormoran leert deze wereld in al zijn facetten kennen op zijn zwerftochten door bekende Londense wijken.

Het boek is deel 1 in de serie Cormoran Strike. Omdat het leven van Cormoran Strike en zijn relatie met Robin Ellacott als een rode draad door de boeken loopt is het nodig dat je deze serie op volgorde leest.

Deel 2 is Zijderups. Deel 3 is Het slechte pad. Aan deel 4 wordt gewerkt.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Eerder verschenen op Romantischeboeken.nl