Zaterdag, 6 maart, 2021

Geschreven door: Caisne, Arthur
Artikel door: Reinders, Eva

Koken doe je zo!

Kooklessen die je kunt volgen wanneer je wilt

[Recensie] In januari gaan veel gesprekken nog steeds over gezonder eten. Minder vlees, minder vet, minder drank, minder snoep, minder kant-en-klaar. Omdenkend betekent dat: meer groente, meer smaak, meer zelf koken. En vooral meer plezier, want nergens word je zo vrolijk van als van een smakelijke, gezonde¬†home made¬†maaltijd. Niet zo‚Äôn ster in de keuken? Roep dan de hulp in van een box (niet nadenken, geen boodschappen doen, stap-voor-stap recepten) of een basiskookboek. In¬†Koken doe je zo!¬†van Arthur Le Caisne vind je in elk geval meer kennis dan je nodig hebt. In het kleurrijke boek staan maar liefst ‚Äė700 tips, trucs & wetenswaardigheden‚Äô die je helpen beter te koken.

Arthur Le Caisne is illustrator, ontwerper en auteur van Het Slagershandboek (een boek over vlees waar zelfs verstokte vegetari√ęrs enthousiast van worden). In Koken doe je zo! geeft hij antwoord op elke waaromvraag over koken die je maar kunt verzinnen. Waarom zijn houten snijplanken hygi√ęnischer dan plastic planken? Waarom moet je liever niet bakken in zonnebloemolie? Waarom moet je een roerei of omelet van tevoren zouten?

De vragen zijn opgedeeld in negen hoofdstukken over onder meer keukengerei, basisingredi√ęnten, vlees en groente. Alles kom je te weten over messen, pannen, zout en peper, verschillende soorten room en pasta en bijvoorbeeld vinaigrettes. Met humor en vrolijke, duidelijke illustraties ontkracht Arthur nogal wat keukenfabels. Er zijn kleine testjes om te kijken hoe het met je culinaire kennis gesteld is en ‚Äėwaarschuwingen‚Äô wanneer een verhaal wellicht te technisch wordt. Arthurs Franse roots verraden zich soms, in zijn voorkeur voor Bretonse kreeft en de bewering dat bolognesesaus een Franse uitvinding is. Er staan geen recepten in Koken doe je zo!, maar je leert w√©l hoe je de beste biefstuk en frieten bakt, hoe je pasta nu √©cht moet koken en hoe je de perfecte fumet (visbouillon) bereidt. Het zijn de keukenkneepjes waar je je hele kokende leven nog iets aan hebt.

Koken doe je zo! kost je minder dan √©√©n maaltijdbox: geen geld voor zo‚Äôn complete kookcursus die je kunt volgen wanneer jij wilt. Interessant voor de chef en onmisbare basiskennis voor de kok met koudwatervrees.

Geschiedenis Magazine

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl