Zaterdag, 21 december, 2019

Geschreven door: Feller, Pieter
Stenvert, Natascha
Artikel door: Alem, Katelijne van

Kolletje en Dirk. O, dennenboom

“Roti is heel lekker!”

De auteur

[Pieter Feller] wist al op zijn elfde dat hij schrijver wilde worden. Toch duurde het even voor zijn eerste boek verscheen. Inmiddels heeft hij ruim vijftig boeken geschreven, waaronder natuurlijk die over Kolletje en Dirk. 

De illustrator

Natascha Stenvert is geboren in Assen. Ze groeit samen met haar vader, moeder en zusje op in Annen, Drenthe. Als kind leest, tekent en knutselt ze graag. Na haar middelbare school in Groningen gaat Stenvert studeren aan de academie voor beeldende kunst en vormgeving in Groningen, waar ze in 1995 afstudeert. In 1995 wint Stenvert een illustratiewedstrijd van uitgeverij Lemniscaat. Dit geeft haar de kans om haar eerste uitgegeven prentenboek te maken: eerst als geschenkboekje, later als hardcover prentenboek (‘het lelijke jonge eendje’, van H.C. Andersen).

Scènes

Ze werkt veel samen met kinderboekenschrijvers Pieter Feller, Vivianne den Hollander, en Fiona Rempt. Maar ook met kinderpopster Dirk Scheele en astronaut André Kuipers met wie ze in 2012 het eerste in de ruimte verzonnen prentenboek maakt. Haar werk is uitgegeven en werd op wereldwijde exposities getoond, onder andere in België, China, Denemarken, Frankrijk, Italië, Korea, en Singapore. In 2013 wordt haar werk uitgekozen als een van de Nederlandse vertegenwoordigers voor Biënnale in Bratislava, een van de oudste internationale tentoonstellingen van illustraties voor kinderboeken.

Verhaal

Kolletje neemt haar rood-witte toversokken altijd overal mee naartoe. Als ze die aantrekt en haar naam ‘Katharina Orselia Laetitia’ zegt, gebeuren de wonderlijkste dingen. Samen met haar vriendje Dirk beleeft ze allerlei avonturen.

Het is bijna kerst en Kolletje en Dirk kijken uit naar alle leuke dingen die komen. Kolletje gaat naar de kerstmaaltijd op school. Papa heeft een kerstcake gebakken, en natuurlijk neemt Patrick Poeptoeter een poepmousse van chocolade mee. Kolletje en Dirk verdwalen in het tuincentrum als ze met opa en oma een kerstboom gaan kopen. En op de kinderboerderij gaan ze verkleed op de foto. Dan is het kerstavond. Kolletje hoopt op een witte kerst. Maar gaat het wel sneeuwen? Gelukkig heeft ze haar toversokken!

Kerst

Heerlijk boek om allerlei avonturen rondom kerst te lezen. Leuk om voor te lezen en natuurlijk om op een gegeven moment zelf te lezen. Wat maak jij allemaal mee rondom kerst? Wat wordt er bij jou op school gedaan? Fijn onderwerp om het samen over te hebben.

Toversokken

Kolletje heeft speciale sokken, echte toversokken! Heb jij ook iets dat jouw extra kracht geeft en wat is dat dan? Of kun je zelf iets maken hiervoor? Misschien hebben jullie speciale sokken in huis, waar je toversokken van kunt knutselen!

Vormgeving

Het boekje is ongeveer vierkant en gedrukt op glad, stevig papier. Fijne korte verhalen om tussendoor te kunnen lezen, mooi avontuurlijk beschreven. Op een speelse manier kom je aan allerlei informatie over de kerst, en de avonturen zijn zo mooi beschreven, dat je er bijna onderdeel van bent. De illustraties zijn speels, mooi passend bij de tekst. Ze geven een levendigheid aan de pagina’s, erg leuk!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles