Zaterdag, 4 januari, 2020

Geschreven door: Food For Happiness
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Kom in balans

Zo gezond mogelijk eten

[Recensie] De titel van het boek Kom in balans is uitstekend gekozen want je kunt er twee kanten mee uit en allebei de kanten zijn in dit geval juist. Het boek bevat 60 recepten om gerechten te maken die je in een kom serveert en die allemaal gebaseerd zijn op zo gezond mogelijk eten waarmee je in balans komt. In de inleiding lezen we dat voedzame kommen met liefde worden samengesteld, dat ze troostrijk zijn, voldoening geven, gezond zijn en heerlijk smaken. Dat is allemaal zeker waar. Eten uit een kom kan heerlijk zijn. In veel delen van de wereld is het heel normaal om uit een kom te eten. In veel Aziatische landen worden gerechten in een kom opgediend. Maar ook in andere delen van de wereld zien we het steeds vaker.

Het boek Kom in balans begint met uitgebreide adviezen over hoe je een kom gezond eten samenstelt. Hoeveel eiwitten, groente & fruit, bladgroenten, complexe koolhydraten, gezonde vetten en eventueel toppings & dressings zou een gezonde kom moeten bevatten? En welke ingrediĆ«nten vallen in deze categorieĆ«n? Na al deze informatie krijgen we de 60 recepten die zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Ontbijtkommen, Lichte kommen en Vullende kommen.

De recepten zijn duidelijk en er staat met kleurtjes aangegeven welke voedingsstoffen er in het gerecht zitten. Dat de kommen met zorg zijn samengesteld is wel duidelijk. Wat opvalt is dat vrijwel alle recepten nogal bewerkelijk zijn of veel voorbereiding vergen. Als voorbeeld: in het gerecht Banaansmoothie met kefir & cacao met amandelgranola, granaatappelpitjes en bietenchips worden de granola en bietenchips zelf gemaakt. Voor een gerecht als Limoenricotta, babywortels (geroosterd) & watermeloenradijs, veldsla & venkelgroen, parelspelt en wortelsapdressing mag je rustig een uurtje uittrekken. Overigens zijn niet alle ingrediƫnten makkelijk verkrijgbaar.

Het ziet er allemaal even heerlijk uit. De fotoā€™s doen vast iedereen watertanden en de recepten zijn allemaal even bijzonder. Voor mensen die heel graag bijzondere dingen koken, gezond willen eten en voldoende tijd hebben is dit een erg mooi boek.

Heaven

Eerder verschenen op Kookboekennieuws