Zaterdag, 26 mei, 2018

Geschreven door: Faes, Willy
Artikel door: Bijlsma, Marlene

Kom & Vork

Wat past er allemaal in een kommetje?

[Recensie] Eten uit een kom is populair. Het is natuurlijk heerlijk om je handen rond een warme kom soep te vouwen. Maar het blijft niet bij soep. Ook noedels, rijstgerechten, pasta‚Äôs, salades en zelfs granen passen erin. Bowl food is een trend waar menig blogger en restaurant op inspeelt. Zo verscheen vorig jaar¬†All day bowls¬†van Denise Kortlever en kun je op Instagram na het intikken van #bowl #bowlfood of #smoothiebowl duizenden foto‚Äôs bewonderen. Zelfs de cover van de maart Allerhande laat een pok√©bowl zien onder de titel ‚ÄúAlles in kom‚ÄĚ.

15gram is een receptenwebsite in Belgi√ę die de recepten voor¬†Kom & Vork¬†verzorgde. De ondertitel ‚ÄėBowlfood om van te genieten en te delen‚Äô maakt duidelijk dat het beeld van comfort food op de bank onder een dekentje niet helemaal klopt. Er staan in¬†Kom & Vork¬†zeker ook chiquere gerechten die je vrienden kunt voorzetten aan tafel.
Word wakker met een smoothiebowl, eet salade uit een kom op je werk en maak ’s avonds soep of een Spaans kikkererwtenstoofpotje. En dat alles uit … jawel een kommetje.

Kom & Vork is mooi en rustig vormgegeven met lichte, paginagrote foto’s en een fijn lettertype. Alle recepten zijn voor twee personen en voorzien van de bereidingstijd. Verwacht niet al te moeilijke gerechten van over de hele wereld. Hier en daar voorzien van een chiazaadje of wat hazelnotenmelk.
Een index en receptenregister ontbreken niet, maar desserts gek genoeg wel. Vla, fruit, chocolademousse of een bol ijs passen toch ook in een kommetje? Of zou dat iets typisch Hollands zijn ‚Äď toetjesland als wij zijn. Een heel leuk extraatje is dat alle foto‚Äôs op klein formaat helemaal achterin het boek te vinden zijn. Zo kun je snel kijken waar je zin in hebt om te maken. En dat is veel!

Schrijven Magazine

Eerder verschenen op Kookboekennieuws