Zaterdag, 18 mei, 2019

Geschreven door: Pieters, Nils
Artikel door: Pontororing, Rita

Konijn & Egel - Er komt geen einde aan het einde

Over vriendschap

[Recensie] Konijn en Egel, ze zijn beste vrienden. Konijn met zijn lange oren en Egel met zijn punkkoppie. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Ze voelen elkaar aan. Ze kunnen ook stil zijn, samen. “Egel en Konijn bleven die dag nog lang samen. Ze zeiden weinig. Dat was ook niet nodig.”

Er vallen wel eens woorden die pijn doen.  “Mijn soort, herhaalde Egel. Hij vond dat niet erg vriendelijk klinken: jouw soort.” En ja, soms botst het, maar de twee vrienden respecteren elkaar en weten elkaar weer te vinden.

Twee verschillende karakters. Konijn altijd bedachtzaam, wat diepzinniger, denkt veel na over de dingen om hem heen.  “Waarom heet Egel, Egel?”  Egel probeert Konijn te begrijpen.

Egel daarentegen kan paniekerig reageren zoals wanneer hij zich afvraagt wat “Later” inhoudt. “Zijn ogen keken wild in het rond, en zijn stekels lagen flink in de war.” Maar Egel stelt ook vragen waarvan hij weet dat die pijnlijk zijn voor Konijn. Mooi verwerkt, pijnlijke vragen stellen in een vriendschap, dat kan. Het gaat om de manier waarop.

Geschiedenis Magazine

De vriendschap is ook vertederend. Egel: “Mag ik je staartje aanraken, gewoon maar even, heel even, voorzichtig?”

Konijn kan ook ijdel zijn: “Immers de wereld had het aan hem te danken dat de zon opeens ging schijnen.” Een enkel verhaal over Konijn doet wat vaag aan. Daarentegen geven de verhalen waarbij de twee vrienden met elkaar in gesprek zijn, prachtige sferen weer.

Voor volwassenen om over te filosoferen: “La Nausée van Sartre”. Op de grond afgebeeld bij het eerste verhaal van Konijn. Een bewuste keuze van auteur Verrept? Of van Nils Pieters die de prenten heeft verzorgd? En waarom?

Op de achterflap staat: voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar. Voorlezen blijft bij dit boek de meest aantrekkelijke vorm. Immers zo jong filosoferen, dat doe je samen.

Op de cover staat “met prenten” van Nils Pieters. En het zijn prachtige prenten. Wat te zeggen van de prent over twee bladzijden verspreid. Konijn en Egel samen dansend, en op de bladzijdes slechts één zin: “Vriend, wat goed dat je er bent”.

Kortom, een verrassend boek om samen te lezen en over te praten. Een boek dat zeker gesprekken met kinderen op gang zal brengen. De verhalen zijn uitnodigend om mee te denken, om je te verbazen. Om mee te filosoferen met Konijn en Egel.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub Van Alles

Artikel “La Nauséé van Sartre” , 20 maart 2014,  Fouad Laroui herleest Sartre