Zaterdag, 10 oktober, 2020

Geschreven door: Kitchen, Leanne
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Koning bloemkool

Wie dol is op bloemkool kan zijn hart ophalen

[Recensie] Leanne Kitchen is geen onbekende in de culinaire wereld. Ze was chef-kok en werkt nu als receptontwikkelaar, fotograaf en ze schrijft kookboeken en culinaire artikelen. Ze is van alle markten thuis. Met name haar kookboeken trekken de aandacht omdat die zich veelal concentreren op Ć©Ć©n onderwerp. Haar pas verschenen boek heet Koning Bloemkool en dan weet je direct waar het over gaat.

Na een inleiding met allemaal wetenswaardigheden en informatie over deze populaire groente volgen er vijf hoofdstukken met recepten. Uiteraard treffen we een paar bekende gerechten aan zoals de pizzabodem van bloemkool en de rijst van bloemkool. De rest van het boek staat bol van de meest originele bloemkoolrecepten die ik ooit gezien heb. Receptontwikkelaar is een vak dat Leanne Kitchen tot in de puntjes beheerst. Dat je van bloemkool heerlijke soep kunt koken weet iedere hobbykok. Maar je maakt het net iets specialer met nootmuskaatroom. Bloemkool-borlottisoep met pancetta misstaat niet als je gasten krijgt.

Liever een salade? Wat dacht je van Thaise bloemkool-eiersalade met zoetzure chili-kokosdressing. Kan zo als een lichte avondmaaltijd op tafel. Dat geldt natuurlijk ook voor de bloemkoolrisotto met taleggio (kaas), hazelnoten en beurre noisette. Je kunt in dit recept de taleggio vervangen door gorgonzola. Heerlijk is ook de klassieke mac ā€™n cheese gepimpt met spek en salami en afgemaakt met zoete bloemkoolroosjes. Er staan ook de nodige pastaā€™s en curryā€™s met bloemkool in het boek. En de gebakken kip en bloemkool met tahinsaus moet je echt een keer maken. Staat snel op tafel!

De bloemkool-walnoottaart met rookkaas kun je met kant en klaar bladerdeeg bakken maar je krijgt ook het recept om zelf walnootdeeg te maken. En zelfs zoet bakken is mogelijk. Kijk maar naar de bloemkoolcheesecake met limoen en kokos. Ziet er verrukkelijk uit. Ook het tafelzuur is niet vergeten. Maak eens een grote pot tafelzuur van bloemkool met dille en piment. En vanzelfsprekend staat het recept voor piccalilly erin.

Schrijven Magazine

Wie, net als ik, dol is op bloemkool kan zijn hart ophalen. Een heel fijn boek om te hebben en voor de prijs hoef je het niet te laten.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl