Zaterdag, 19 oktober, 2019

Geschreven door: Jonckheer, Barbara
Post, Jelle
Artikel door: Pontororing, Rita

Kunsthelden

Vooral buiten de lijntjes kleuren!

[Recensie] Zo de toon is gezet. “Ohhh wat mooi, dat heb je netjes gedaan. Je hebt mooi binnen de lijntjes gekleurd.” Hoe vaak krijgen kinderen dat van kleins af aan te horen?  Het zijn complimenten, hè. OkĂ©, schijnt goed te zijn voor de motoriek en misschien nog meer dingen. Maar de vingertjes van kinderen worden, door binnen de lijntjes te moeten kleuren in zekere zin gebonden.

Eerder verscheen een boek waar binnen de lijntjes kleuren ook ter sprake kwam. Dit is geen Cobra van Bette Westera  & Slvia Weve. Het meisje Marie wordt voor haar eigen bestwil  van school gestuurd. De reden? Haar juf vindt dat ze niet mooi binnen de lijntjes kleurt.

Barbara Jonckheer vindt binnen de lijntjes kleuren geen goed idee. “Experimenteren en buiten de lijntjes kleuren kan een kunstwerk, spreekbeurt of saaie kleuropdracht juist bijzonder en origineel maken.”  In  Kunsthelden vertelt zij over een aantal Nederlandse kunstenaars die dat als het ware ook niet doen, die een eigen aanpak voorstonden.

Boekenkrant

Daartoe selecteerde zij een aantal kunstenaars waarover ze vertelt en waarom zij die bestempelt als een kunstheld. Heel aardig is dat het kunstenaars zijn vanaf de Middeleeuwen tot nu. Een voorbeeld van nu is Daan Roosegaarde. In 2015 heeft de kunstenaar op Werelderfgoed Schokland het  kunstwerk Waterlicht gerealiseerd. Dit kunstwerk symboliseerde de historie van de Zuiderzee. Op dit moment is er in het museum in Groningen een interactief kunstwerk van hem te bewonderen. Dus eerst over Daan lezen in dit boek en dan naar Groningen. En natuurlijk “Dat kan ik ook” toepassen.

Opbouw van de informatie over de 22 kunsthelden:

INTRODUCTIE. Een paginagrote illustratie van Jelle Post of een foto. Een kenmerk van de kunstenaar is in deze illustratie verwerkt zoals bij Daan Roosegaarde een lampje. Net als Lampje van Willie Wortel.

KUNSTHELD. Kort omschreven welke eigenschappen Barbara Jonckheer de kunstenaar toedicht. Daarna volgt een beschrijving van de persoon verdeeld over drie pagina’s met illustraties van kunstwerken, om voor te lezen. Lekker vlot geschreven en goed leesbaar.

LEUK OM TE WETEN.  Wetenswaardige feitjes.

DAT KAN IK OOK! Suggesties om creatief bezig te gaan. Het zijn leuke ideeën maar kinderen zullen dat niet zo snel uit zichzelf gaan doen.

Voorin het boek staan de namen van de 22 kunsthelden. Het boek is zo opgezet dat je er gewoon door kunt bladeren. Een kunstenaar kiezen, is een mogelijkheid. Begin ook gewoon eens met “Dat kan ik ook” dat bij Daan Roosegaarde hoort.

Of “Leuk om te weten” van Breitner, erg leuk om te weten! Jelle Post heeft er ook nog een grappige illustratie bij gemaakt.

“Kunstheld” Hendrick Avercamp. Zeker weten dat kinderen ook graag meer willen weten van deze kunstenaar.

En misschien als voorleesverhaal Judith Leyster.

Een boek met een originele invalshoek, nieuwsgierig makend en een leuke kennismaking met diverse eigenzinnige kunstenaars. Stimuleert om de werken van genoemde kunstenaars in het museum te bekijken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles