Vrijdag, 31 januari, 2020

Geschreven door: Huijser, Wim
Artikel door: Trouwborst, Jannie

Langs brede rivieren

Nederlandse riviergedichten

[Recensie] Voor mij is de beleving van een gedicht een persoonlijke zaak. Een oordeel wil ik er dan ook liever niet over geven, uitzonderingen daar gelaten. Blijkbaar is een klik met de gedachtegang van een dichter, de woordkeus en de associaties die een gedicht oproepen, doorslaggevend. Ik wil er best wat moeite voor doen, maar als iets me totaal niet raakt, dan is het niet voor mij bedoeld. Gelukkig blijft er genoeg over waar ik me wel in kan vinden. Het liefst lees ik verzamelbundels omdat de variatie daarin groot is, ik nieuwe namen kan ontdekken en oude bekenden tegenkom.

De laatste bundel die ik om die reden aanschafte, is Langs brede rivieren, een bloemlezing, samengesteld door Wim Huijser. Als fervent wandelaar komt hij voortdurend rivieren tegen en realiseerde hij zich dat de vele stromen die door ons land lopen, onder allerlei namen, vrijwel overal ons landschap bepalen. Er zijn heel wat gedichten over geschreven, maar hoeveel wel niet, ontdekt Huijser als hij besluit een bloemlezing van de mooiste te maken. Het zijn er uiteindelijk 190 geworden, thematisch ingedeeld.

Behalve de grote namen, zijn er ook regionaal bekende dichters in opgenomen. Van elke dichter maximaal twee verzen, met een uitzondering voor Ida Gerhardt, Rutger Kopland, Martin Reints, Ad Zuiderent en Willem van Toorn. Zij zijn met drie gedichten vertegenwoordigd. Het overgrote deel van de dichters werd geboren in de 20ste eeuw.

Van sommige riviergedichten is het duidelijk om welke stroom het gaat, andere blijven daar vaag over of zijn algemener. Meestal gaat het dan meer om de symboliek van het stromende water. Daar heeft Huijser de indeling op gebaseerd. De eerste 145 bladzijden zijn voor de thema’s: Brede rivieren, De stroom, De oever, De brug, De oversteek. Daarna volgen de afzonderlijke wateren: Van de Rijn via de Wester- en Oosterschelde tot en met de Amstel.

Boekenkrant

Een afwisselend geheel dus, niet alleen wat betreft de dichters. De bundel sluit af met een overzicht van de opgenomen dichters en een verwijzing naar de bundel waar het gedicht in te vinden is. Uitgegeven als een stevig gebonden boek met leeslint. Geschikt dus om in de rugzak mee te nemen voor wie aan de wandel gaat Langs brede rivieren.

Eerder verschenen op Mijn boekenkast