Zaterdag, 23 november, 2019

Geschreven door: Boomsma, Arie
Boomsma, Romy
Holtman, Margot
Artikel door: Pontororing, Rita

Langs de Lange Lindelaan

Verwend worden

[Recensie] Het gevoel van verwend worden, krijg je met deze gedichtenbundel in handen. Zelf hoef je niet te struinen door de vele gedichtenbundels, vaak van één dichter of over één onderwerp. Als je niet zo thuis bent op dit gebied is dit dus pure verwennerij.

Voorlezen uit deze verzameling versjes en gedichten is een klein feestje. Allereerst ziet de cover er wonderlijk uit met zoveel verschillende dieren die langs paraderen. Natuurlijk lopen ze Langs de Lange Lindelaan, toch?

Het volgende kleine feestje is dat de gedichtenbundel een heerlijk handzaam boekje is. Gewoon achteloos ergens op tafel leggen en gewoon regelmatig een gedicht voorlezen.

Bijvoorbeeld Kinderen van Jac. van der Ster. Best wel een lang gedicht maar erg leuk door de herhaling “De kinderen van ….”

Bazarow

Of bij het naar bed gaan, Fantaseren lezen van Armand Assche. Over twee broers die samen fantaseren:

“De sterren zeg ik,
Zijn de witte balschoentjes van de engelen…”

Ik ben zo moe, zo moe zei het geitje, van Iene Bieman. Het geitje is moe, het weitje is moe. Lees wat het weitje doet. Slechts zes regels, maar oh zo schattig.

Misschien voor iets oudere kinderen, Verliefd door Annemarie van den Brink. Een schokkend relaas over een briefje en twee dezelfde jassen. Het zal je maar overkomen!

Een hele bekende van Annie M.G. Schmidt Ik ben lekker stout. Heerlijk om voor te lezen en dan vooral dat laatste woord. Daar genieten kinderen van.

Een woordgrapje Op een konijn van Kees Stip.

En hier word je stil van, Kaarsje van Bette Westra. Zowel van het gedicht als van de illustratie van het kaarsje gemaakt door Margot Holtman. Zij illustreerde dit boekje met kleine tekeningen, niet op de voorgrond maar wel bescheiden en zeer goed passend bij de gedichten.

Op twee plekken is er plaats gemaakt voor alleen illustraties, over twee pagina’s uitgespreid. Lees bijvoorbeeld De Vicuňa, spreek uit Vikoenja van Bibi Dumon Tak. Zo’n teder gedicht en dan de paginagrote illustraties op de volgende twee bladzijden. Misschien de Vicuňa?

De andere illustratie verdeeld over twee pagina’s? Benieuwd? In elk geval komen er net zoals in alle illustraties de kleuren donkerblauw met een geel accent voor. Bekijk ook eens hoe deze kleuren door het hele boekje  gebruikt zijn. Een sfeervolle combinatie. Arie en Romy Boomsma hebben deze gedichten uitgezocht, “met veel plezier”. Achterin het boek informatie uit welke bundel zij het gedicht hebben gekozen. Ook vertellen zij op die plek waar hun liefde voor gedichten vandaan komt.

En nog wat… dit boekje past in geen enkele boekenkast. Nogmaals, leg het boekje zo neer dat het voor het grijpen ligt. Bij prachtig winters vriesweer Vorst lezen van H.G. Hoekstra over een mannetje dat vriezen het àllerfijnste vindt. En als deze gedichtenbundel zo voor het grijpen ligt dan is misschien Ik ben kwaad van Hedwig Smits op het juiste moment ook toe te passen. Dat zou mooi zijn. Paginanummers ontbreken, staan wel in de inhoudsopgave. Maar ach, het geeft niet dat die ontbreken.  Het zou afbreuk doen aan de compositie van de bladzijdes die met zorg en warmte is gecreëerd. Daar lijken de bladzijdes op… op kleine composities.

Een waardevol boekje dat héél lang mee zal gaan. Arie en Romy Boomsma: “Lees omdat het leuk is. En omdat het fijn is met elkaar tijd door te brengen.” Daarna volgen vast leuke en ook kostbare gesprekken. Zeker weten.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles