Vrijdag, 29 mei, 2020

Geschreven door: Utami, Ayu
Artikel door: Jongeneel, Christian

Larung

Taboeroman uit Indonesi√ę

[Signalering] Euthanasie, seks en revolutie, dat zijn de ingredi√ęnten van¬†Ayu Utami‚Äės roman¬†Larung. Wat de drie onderwerpen gemeen hebben is dat ze geen gebruikelijk gespreksonderwerp zijn in Indonesi√ę. Althans, niet in het openbaar. De openhartigheid van Utami opende een heel¬†nieuw genre¬†in de Indonesische literatuur.

Larung, de hoofdpersoon van de roman, is een stille jongeman die in het eerste deel zijn dementerende grootmoeder ombrengt door beheksing. Daarna verdwijnt hij buiten beeld voor de liefdesperikelen van een groep jonge vrouwen in de aanloop naar de val van Suharto. Larung keert in het derde deel terug als een leider van het verzet tegen de dictatuur die een aantal jongemannen in veiligheid moet brengen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Larung als roman matig geslaagd is. Daarvoor hangen de delen teveel als los zand aan elkaar (met name deel 1 is als zelfstandig verhaal overigens wel heel geslaagd). Maar daar ligt dan ook niet de betekenis van het boek. Het gaat erom w√°t er verteld wordt, niet hoe. De betekenis van deze roman is in de eerste plaats lokaal, Indonesisch.

Wordt Vervolgd

Eerder verschenen op christianjongeneel