Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Gelder, Job van
Artikel door: Pontororing, Rita

Later wil ik klein worden

Eigenwijze titel, eigenwijs boek

[Recensie] Zeker een eigenwijs boek. Je gaat toch geen fietsenmaker worden. Toe nou, je wordt een ietsenmaker! En je wordt geen uitvinder van bijvoorbeeld een auto op zonne-energie, nee je wordt een uitvinder van niks. En natuurlijk kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld astronaut te worden. Een beroep dat goed bij jou kan passen.

De ietsenmaker, de uitvinder van niks, de astronaut en nog meer wat je zou kunnen worden, lees je op rijm. Op rijm, want bij dit boek horen geen gewone zinnen. De zinnen staan ook niet ‘gewoon’ op de bladzijde, nee die staan lekker op een eigenzinnige wijze verdeeld tussen de grappige illustraties van Jos van Gelder. Illustrator dat was hij al, zelfs voor de Efteling.

Welke school je moet kiezen om een bepaald beroep uit te kiezen, dat laat van Gelder maar aan juf of meester over. Juf heeft namelijk gezegd dat je alles kan worden. En als debuterend schrijver heeft hij zo zijn eigen fantasieƫn gebruikt om te adviseren hoe je kunt bereiken wat je wil.

Elk ‘beroep’ staat op zich, dus het zijn leuke korte verhalen. Aan te bevelen voor kinderen met een korte spanningsboog, die geen lange verhalen aankunnen. Zeker weten dat ze om een volgend verhaal gaan vragen.

TijdvoorTijdschriften

Er staan ook kleine vertederende boodschappen tussen. Een ietsenmaker. Kinderen maken graag van materiaal waar je niets meer mee doet, ā€œheel bijzondere ietsenā€. Als recensent lees ik de boodschap:  niet weggooien die ietsen. Bij het lezen van Plaatjesmaker krijg je een warm gevoel! En Postbode, ook zo gevoelig.

Humoristisch, fantasierijk, grappige illustraties en vertederend. Een heel, heel leuk en mooi boek.

Verklaring van de titel, Later wil ik klein worden? Laatste bladzijde lezen! Leuke verklaring.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Klik voor een leesfragment op deze link.