Zaterdag, 28 juli, 2018

Geschreven door: Dali, Salvador
Artikel door: Out, Esther

Les Diners de Gala

Koken en kunst gaan heel goed samen

[Recensie] Vandaag bespreek ik een van de mooiste kookboeken die ik in mijn bezit heb. Of kookboek ‚Ķ ik heb er eerlijk gezegd nog nooit uit gekookt, maar ik blader er des te vaker in.¬†Les Diners de Gala¬†is geschreven en ge√Įllustreerd door kunstenaar Salvador Dali (1904-1989).

Het boek is gebaseerd op de gerechten die Dali en zijn vrouw en muse Gala serveerden op de weelderige en extravagante dinerfeestjes die zij organiseerden. Het originele boek verscheen in 1973 en is in beperkte oplage uitgegeven. Het is bijna niet meer te krijgen, of je moet er een vermogen voor over hebben. Ik heb hem eens voorbij zien komen op een veilig, waar je er bijna 800 dollar voor moest neertellen.

Uitgeverij Taschen heeft vorig jaar een Engelstalige herdruk uitgebracht van dit bijzondere boek en ik mag wel zeggen: het is een pareltje. Of eigenlijk een parel, want hij telt ruim 300 pagina’s en weegt behoorlijk wat!

Deze quote uit het boek is me op het lijf geschreven en daarom deel ik hem ook graag even (met een dikke knipoog uiteraard):

Technisch Weekblad

Quote: ‘We would like to state clearly that, beginning with the very first recipes, LES DINER DE GALA, with its precepts and its illustrations, is uniquely devoted to the pleasures of Taste. Don‚Äôt look for dietetic formulas here. We intend to ignore those charts and tables in which chemistry takes the place of gastronomy. If you are a desciple of one of those calorie-counters who turn the joys of eating into a form of punishment, close this book at once; it is too lively, too aggressive and far too impertinent for you’

De herdruk bevat alle 136 recepten die in het originele boek ook stonden. Ze zijn gerangschikt in 12 hoofdstukken die door Dali zelf ge√Įllustreerd zijn en die begeleid worden door zijn extravagante hersenspinsels over diverse onderwerpen. Verder staat het boek vol met foto‚Äôs en tekeningen van prachtig gedekte tafels, overvloedige schalen en ook zien we Dali zelf hier en daar terug.

Hoofdstuk 1 gaat over exotic dishes en hier vind je onder andere het recept voor een Oasis Leek Pie (een preitaart in de vorm van een oase in de woestijn) en een Tropical Chicken. In hoofdstuk 2 (eggs and seafood) onder andere een consommé van rivierkreeft, een eierbouillon (ja echt!) en oesters. Hoofdstuk 3 gaat over first courses en hier vind je bijvoorbeeld bloedworst met een kastanje soufflé en kalfsoester.

Hoofdstuk 4 richt zich specifiek op vlees en de bereiding daarvan. Denk bijvoorbeeld aan een pat√© van vier verschillende soorten vlees en gerechten met lams- en kalfsvlees. Hoofdstuk 5 gaat over slakken en kikkers. Hier vind je recepten als frog cream, snail broth, snail saltimbocco en frog leggs. Hoofdstuk 6 is gewijd aan vis, waaronder bijvoorbeeld paling met bier. In hoofdstuk 7 en 8 vind je gerechten met gevogelte (bijvoorbeeld fazant, patrijzen en kwartels) en varkensvlees. In hoofdstuk 9 is er uitgebreid aandacht voor groentes waaronder een recept voor gevulde artisjokken die ik zeker eens ga uitproberen. Ook vind je hier een recept voor asperges met noten, bloemkool met roquefort, een een paddenstoelen puree. In hoofdstuk 10 onder de titel ‚Äėje mange Gala‚Äė (ik eet Gala) een verzameling aphrodisiacs, met bijzondere geestige titels als Casanova cocktail, Pierced heart en Aphrodite‚Äôs pur√©e. In hoofdstuk 11 vind je desserts als fruit cream, banana pie, chocolate with rum en the breast of Venus en het boek sluit af met een aantal hors-d‚Äôoeuvres als pig‚Äôs ears soup, Anchovies √† la Christmas, Avocado toast en Apples n‚Äôham.

Haal je met Les Diner de Gala een fijn bruikbaar kookboek in huis? Nee, dat zeker niet. De meeste recepten kun je thuis heus wel goed maken, als je wat basis kennis van koken hebt en toegang hebt tot wat exclusievere ingredi√ęnten tenminste. Genoeg idee√ęn voor dinertjes of wellicht voor het jaarlijkse kerstdiner, maar inspiratie voor de dagelijkse maaltijd zul je er niet in vinden. Wat je in huis haalt is een prachtig boek voor op de koffietafel, om lekker in te bladeren en om plaatjes te kijken. Lees de teksten en overpeinzingen die door Dali zijn geschreven en bekijk de prachtige surrealistische tekeningen, schilderijen en foto‚Äôs gedetailleerd. Probeer je voor te stellen dat je bij de ‚ÄėDali-tjes‚Äô uitgenodigd bent en mee mag eten van alle overvloedig gedekte tafels. Wat een feestjes moeten dat zijn geweest! Iedere keer dat je een bepaalde bladzijde bekijkt zie je weer andere dingen en dat maakt van dit boek een uniek hebbeding. Zeker als je liefhebber bent van de surrealistische kunst van Salvador Dali.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl