"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Lezen, weten en niet vergeten

Dinsdag, 5 oktober, 2021

Geschreven door: Mark Tigchelaar
Artikel door: Marco Gerritsma

Praktische gids voor breintraining

[Recensie] Wat onthoud je van een gelezen tekst? Onthoud je namen? Hoe leer je voor een toets? In lezen, weten en niet vergeten lees je hoe je efficiënt informatie verwerkt en onthoudt. Hoe goed je informatie onthoudt is niet afhankelijk van je intelligentie of leeftijd. De gebruikte technieken bepalen welke informatie opgeslagen wordt.

Na zijn eindexamen werd bij Mark Tigchelaar dyslexie vastgesteld. Hij dacht dat hij zijn studie psychologie niet ging halen. Hij deed uitgebreid literatuuronderzoek naar de werking van de hersenen bij het opnemen en verwerken van informatie. Met deze kennis ontwikkelde hij de UserClark methode. Een hulpmiddel voor breintraining. Deze methode is gebaseerd op 8 breinprincipes, te weten:

1. Het gaat om de methode
2. Vul de leegte op
3. Omarm single tasking
4. Verbind
5. Betrek je hersenen actief
6. Gebruik beelden
7. Gebruik creativiteit
8. Leer niet teveel

Per principe kies je één of meer technieken. Gewoon uitproberen wat wel en niet werkt. UserClark verwijst naar Clark Kent. Clark is het alter ego van Superman, een snellezer met een fotografisch geheugen. Met deze methode reduceerde Mark Tigchelaar zijn studietijd van 40 naar 8 uur per week.

Wandelmagazine

Snel informatie verwerken is voor iedereen belangrijk. Dagelijks krijgen wij een overweldigende hoeveelheid informatie te verwerken. We lezen te langzaam. Daarom scannen wij tekst of slaan stukken over. Hierdoor missen wij informatie. Onvoldoende inbreng bij discussie, verkeerde besluiten, onvoldoendes op examens, etc. zijn het gevolg.

Mark Tigchelaar (1984) is neuropsycholoog, trainer en auteur. De afgelopen 15 jaar volgden 100.000 een training bij hem. Mark Tigchelaar schreef vijf boeken over breintraining.

De 8 principes zijn niet vernieuwend, de samenhang tussen de principes en de wetenschappelijke onderbouwing wel. Mark Tigchelaar onderbouwt alle breinprincipes met verwijzing naar onderzoeksresultaten. Verrassende onderzoeksresultaten zijn:

  • binnen één dag vergeet je 70% van de informatie die je gelezen of gehoord hebt;
  • wanneer iemand naast je zit te praten lees je 34% langzamer;
  • als je twee of meer dingen tegelijk doet, ben je gemiddeld vier tot tien keer langer bezig om alle taken uit te voeren en maak je significant meer fouten.

Ik heb de User Clark methode uitgeprobeerd met goede resultaten. Ik verhoog mijn leessnelheid door een pen als aanwijzer te gebruiken. Door met een pen langs de woorden te ‘glijden’, kom ik niet in verleiding om de tekst terug te lezen. Ik lees eerst tekst en verwerk daarna de informatie. Dit is veel efficiënter dan tijdens het lezen aantekeningen maken en/of tekst markeren. Verder gebruik ik de tips om namen en getallen te onthouden.

Lezen, weten en niet vergeten leest vlot en is praktisch ondanks de vele verwijzingen naar onderzoek en voetnoten. Dit boek valt in de categorie zelfhulpboeken en is geschikt voor een brede doelgroep. Immers bijna ieder mens is een soort van kennisverwerker. Had ik het boek maar gelezen tijdens mijn middelbare school, dat zou een hoop examenstress gescheeld hebben.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: