Zaterdag, 22 juni, 2019

Geschreven door: Goossens, Philippe
Artikel door: Alem, Katelijne van

Lila het voorleesmuisje

‘Verhalen… kun je die eten? Ja met je oren’

De auteur

[Recensie] Natalie Quintart is geboren in Beloeil. Ze werkt een tijd als clown en zit in het creatieve team van het theater Des Quatre Main. Ze speelt ook in diverse toneelstukken voor volwassenen. Naast theatrale en muzikale interesses, raakt Natalie ook steeds meer geïnteresseerd in schrijven. In verschillende landen worden haar boeken vertaald.

De illustrator

Philippe Goossens is in Brussel geboren en woont er nog steeds. Hij studeerde aan het Saint-Luc instituut en werkt als freelance illustrator. Hij houdt zich al enige tijd bezig met kinder- en jeugdboeken.

TijdvoorTijdschriften

Verhaal

Een mooi verhaal over Lila, een muisje dat dol is op lezen. Ze verslindt het ene verhaal na het andere, maar merkt dan dat haar oogjes niet zo goed meer werken. Lila gaat op zoek naar een bril, en ziet er eentje op de snuit van Anatole, een kat. Gelukkig is Anatole een luie kat, en kan Lila de bril steeds ‘lenen’ wanneer Anatole slaapt. Maar natuurlijk krijgt Anatole Lila op een gegeven moment te pakken. Om te overleven mag Lila hem voorlezen, zodat hij zich minder verveelt.

Maar dan wordt het lente en wil Lila graag naar buiten. Anatole ziet dat niet zitten en sluit Lila op, maar daar wordt Lila natuurlijk erg verdrietig van…

Voorlezen

In dit fijne boek krijgt het voorlezen een hele speciale rol.  Anatole verveelt zich en leert door het voorlezen allerlei nieuwe werelden kennen. En Lila vond lezen al leuk en geniet van het voorlezen. Maar het is wel fijn om dit in alle rust te kunnen doen en je vrij te voelen. Gelukkig merkt Anatole dit ook nadat Lila verdrietig wordt wanneer ze opgesloten wordt in een kooitje. Het verhaal loopt natuurlijk goed af, vriendschap heeft ook een centrale rol in dit boek

Vriendschap

Lila en Anatole raken aan elkaar gewend, ook al zijn ze muis en kat. Anatole vindt het gezelschap zo gezellig en wordt zo graag voorgelezen, dat Lila niet weg mag. Maar door Lila op te sluiten, leert Anatole uiteindelijk dat op die manier contact maken en voorgelezen te worden helemaal niet fijn is. Ze kunnen elkaar vertrouwen en Lila komt nadat ze even gespeeld of rondgelopen heeft, altijd weer terug.

Vormgeving

Een mooi verhaal, goed voor te lezen. Het plezier van voorlezen wordt benadrukt en dat straalt het boek helemaal uit. De tekeningen zijn erg mooi en levendig, sprankelend kleurgebruik. Het boek is prettig qua grootte en nodigt uit om keer op keer (samen) te lezen.

—

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles