"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Lockdown

Dinsdag, 3 januari, 2017

Geschreven door: Jeroen Langelaar
Artikel door: Maarten Reijnders

Nachtmerrie in Alabama

[Recensie] In geen enkel land ter wereld zitten zoveel mensen opgesloten als in de Verenigde Staten. Ongeveer 2,5 miljoen. Ook gecorrigeerd voor het inwoneraantal is dat enorm: op elke duizend inwoners zitten er in de VS ruim tien keer zoveel mensen vast als in Nederland. Het zijn cijfers die helaas pas echt gaan leven als je kennis neemt van de lotgevallen van één van die 2,5 miljoen gevangenen. Van het verhaal van de Nederlander Edward Kleine bijvoorbeeld.

Edward zit vast in Alabama omdat hij in 2005 na een avondje stappen dronken in zijn auto stapte, een 22-jarige voetganger aanreed en vervolgens de plaats van het ongeluk verliet. Dat is vanzelfsprekend allemaal niet fraai, en iedereen zal vinden dat Kleine daarvoor straf verdient. De vraag is alleen waaruit die straf zou moeten bestaan. De rechter in Alabama oordeelde dat dertig jaar cel in dit geval wel op zijn plaats was.

Zelfs voor Amerikaanse begrippen een hoge straf. Maar Edward heeft dan ook heel veel pech, beschrijft journalist Jeroen Langelaar die een schitterend boek over hem schreef. Edward treft een oerconservatieve, hardvochtige rechter die zijn kiezers wil plezieren door de hoogst mogelijke straffen op te leggen. Zijn advocaat blijkt een op geldbeluste, arrogante kwast die de belangen van zijn cliënt niet goed behartigt. En dan heeft Edward ook nog eens de pech dat het slachtoffer blank was en bovendien de kleinzoon van een sheriff.

Je zou hopen dat zo’n buitenproportionele straf vervolgens in hoger beroep wat wordt afgezwakt, maar helaas: een hogere rechter ziet geen reden om de uitspraak van de eerste rechter terug te draaien.

Boekenkrant

Het verhaal van Kleine is daarmee helaas symptomatisch voor een failliet systeem, dat bepaalde bevolkingsgroepen (zwarten en latino’s) structureel benadeelt en van willekeur aan elkaar hangt. Een systeem bovendien dat ervoor zorgt dat de gevangenissen uitpuilen. Met alle ellende van dien. Langelaars beschrijvingen van het gebrek aan privacy, het geweld onder de gevangenen en het sadisme van de gevangenisautoriteiten bezorgden uw recensent in ieder geval de nodige rillingen.

Het is vrijwel onmogelijk om geen medelijden te krijgen met Edward en zijn Nederlandse familie, die zwaar te lijden heeft onder zijn detentie in de VS die nu al negen jaar duurt. Het is voor hen te hopen dat Edwards volgende verzoek tot overplaatsing naar Nederland gehonoreerd wordt. In de tussentijd: lees dit boek!

Eerder verschenen in Wordt Vervolgd