"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Lonely Planet: Wijnroutes Europa

Zaterdag, 6 juni, 2020

Geschreven door: Lonely Planet
Artikel door: Evert van der Veen

Een reisboek voor de liefhebbers van wijn

[Recensie] Wie een goed glas wijn kan waarderen én interesse heeft in de landen waar ze vandaan komen, vindt in Wijnroutes Europa een sfeervolle gids die je op de smaak brengt. De lezer komt iets meer – maar ook weer niet te diepgravend en te specialistisch – te weten over de wijngoederen en leert iets over het proces hoe wijn wordt gemaakt.

Wijnroutes Europa is daarom een mooie gids die de lezer laat kennismaken met bekende wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje die goed vertegenwoordigd zijn. Maar ook minder bekende of voor de hand liggende wijnlanden als België, Engeland, Georgië en Slovenië komen aan bod.

Per land is eerst een korte algemene culturele introductie en vervolgens wordt van een aantal wijngoederen enige historische en actuele wetenswaardige informatie gegeven. De informatie is breed toegankelijk en goed gedoseerd. De vele illustraties maken dit boek prettig om te lezen en roepen het gevoel op van “daar zou ik zelf wel eens willen kijken”. De titel suggereert dit dan ook. De informatie per land sluit af met een pagina vol praktische informatie over verblijfsmogelijkheden, enkele goede restaurants, activiteiten en evenementen. Ook is er een kadertje met zeer korte reisinformatie om het land te bereiken.

Het boek opent met Oostenrijk waar zich binnen de stadsgrenzen van Wenen een wijngoed bevindt en dat is best opmerkelijk. In België en Luxemburg is als sinds de 9e eeuw wijnbouw en nadat dit in de middeleeuwen in onbruik raakte, is de draad hier sinds een tijdje weer opgepakt. Er zijn momenteel zelfs zes wijngaarden in deze landen te vinden.

Boekenkrant

Een andere verrassing is Engeland waar in het zuiden, South Down, wijnbouw plaatsvindt. Deze streek is een National Park en er zijn zes wijngaarden met sprankelende wijn als resultaat.

De Elzas kent al wijnbouw sinds de middeleeuwen en telt maar liefst 160 wijndorpen. Er is nu veel biologische wijnbouw. Verder komen uiteraard de bekende Franse wijnstreken ter sprake: Bordeaux, Bourgogne, Champagne. Opvallend is de bergstreek Jura waar je niet zo gauw aan zou denken als het om wijnbouw gaat. Dat geldt ook voor Georgië maar een wijnkan van 8000 jaar oud toont aan dat de wijnbouw hier zeer oude wortels heeft. Boeiend is de beschrijving hoe ook vandaag de wijn op traditionele wijze wordt bereid. Ook Roemenië heeft een traditie van duizenden jaren op dit gebied en ook in Slovenië is al wijnbouw sinds de 5e eeuw voor Christus.

Italië is natuurlijk bekend als wijnland maar dat er in de noordelijke gebieden Alto Adige, de Alpen op de grens met Oostenrijk, en in Friuli, eveneens in het noorden, ook wijnbouw plaatsvindt, zal voor velen een verrassing zijn. Ook de eilanden Sardinië en Sicilië kennen wijnbouw. Toscane exporteerde al in de 5e eeuw voor Christus wijn naar Frankrijk en Griekenland. Florence kende in 1282 al een wijnkopersgilde. Spanje is een wijnland bij uitstek maar hierbij zullen de meeste mensen niet direct aan Mallorca denken terwijl hier toch al sinds de Romeinse tijd wijnbouw plaatsvindt.

Nederland komt niet voor in Wijnroutes Europa en hoewel onze traditie wijnbouw nog maar kort is, zijn er tegenwoordig wel goede wijnen van vaderlandse bodem verkrijgbaar.

Registers over architectuur, musea, wijnfestivals en wijnmakerijen maken dit gebonden en sfeervol uitgegeven boek zeer toegankelijk.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

The islands book

80 duurzame reizen

Wijnroutes

Wijnroutes Europa

Ultieme culi-bestemmingen

Wijnroutes