Zaterdag, 5 januari, 2019

Geschreven door: Lawler, Phil
Artikel door: Gribling, Jeroen

Los Picos de Europa – A guide to Walking in the Spanish Mountains

Spaanse slag

Voor wie normaal gesproken de Alpen in trekt met een wandelgidsje van uitgever Rother op zak zal even moeten wennen aan deze gids van Phil Lawler. Hier geen handige overzichten, grafieken en kleurige foto’s van het uitzicht of de hut aan het eind van de tocht. Alle overzichtskaarten zijn door Lawler zelf getekend met behulp van stippellijntjes en andersoortige markeringen, en doen een flink beroep op je eigen fantasie. Ook de kaart van het gebied van de Picos de Europa (Noord-Spanje net onder de Atlantische Oceaan) is van de hand van Lawler.

Dat is allemaal geen bezwaar, want het is uiteindelijk gewoon een gezellige wandelgids. Alle wandelingen heeft Lawler zelf gelopen en hij schrijft uitvoerig bij welk bosje of welke ruïne je links of rechts af moet. De auteur adviseert (terecht) om zijn gids te gebruiken samen met een goedwerkende gps – hij geeft per wandeling diverse referentiepunten op – en goede wandelkaarten (1:25.000).

Aangezien er in de regio nauwelijks sprake is van serieus openbaar vervoer wordt vaak aangegeven waar je de auto kunt achterlaten. Locaties om te overnachten geeft hij daarentegen bijna niet.

Kortom, deze gids is eens iets anders dan het standaardwerk. Vlot geschreven door een man met ervaring, die de beschrijving van de lastige afdaling van wandeling 11 (met handen en voeten en op de billen) afsluit met “Take care”. En zo is het ook.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Bergen Magazine