Zaterdag, 2 juni, 2018

Geschreven door: Hoon, Henri de
Artikel door: Steeg, Antoinette van

Lost in London

Tussen Calais en Londen

[Recensie] Nederland kent veel bekende thriller auteurs maar tussen de onbekende auteurs zitten geregeld verrassingen. Henri de Hoon is zo’n auteur. Lost in London is niet zijn eerste werk en toch deed zijn naam geen belletje bij mijn rinkelen. Met Lost in London mag hij zijn zesde boek aan zijn naam toevoegen.

Wanneer de centrale in Londen een verontrustend telefoontje krijgt van een onbekende vrouw rukken de hulpdiensten uit. Er ligt een gewonde man bij een woning in West Hill Gardens, Centraal Londen. De politie en ambulance vinden Albert Brewer meer comateus dan levend. Hij ademt nog wel. De politie onderzoekt de woning die vol rommel ligt. Is er ingebroken? Wat is er met Albert gebeurd?

Dan blijkt de bovenbuurvrouw van Albert, de van origine Nederlandse, Franny Colijn, spoorloos verdwenen te zijn. Haar broer Simon besluit naar Londen af te reizen om zijn zus te zoeken. Franny woont ondertussen 3 jaar in Londen en is graag anders, eigenzinnig en op haarzelf. Simon gelooft niet dat ze zomaar verdwenen is. Ze heeft hier werk en haar ritme gevonden. In haar appartement is niets bijzonders te zien behalve een bonnetje van een restaurant en een ticket naar Calais van de Eurostar.

Omdat de vooruitzichten van herstel van Albert niet positief is Nathalie, het nichtje van Albert gestart met het opruimen van het appartement van haar oom.  Er lijkt geen eind te komen  aangezien haar oom een verzamelaar was van fossielen. De familie besluit zijn verzameling aan een museum te geven waar ze daar stuiten op een dagboek van Albert.

Boekenkrant

Zo leren Nathalie en Simon elkaar kennen en ontdekken dat Franny in Calais ene Saleen, een vrouw uit Syri├ź, heeft ontmoet en haar geprobeerd heeft naar Engeland te brengen. Albert en Franny hebben, blijkt uit het dagboek van Albert, samen een plan bedacht om de gevluchte Saleen uit het verschrikkelijke kamp in Calais te halen.

Wie zijn Hadi en Kassim die we op de achtergrond leren kennen in het boek? Wat wilde zij zoeken bij de woning van Albert?

Nadat Simon en Nathalie steeds dieper graven in de levens van zijn zus en haar oom en de vriendschap met Saleen, komen ze op een spoor. Is Saleen wel de vrouw die ze deed voorkomen naar Franny en Albert?

Ondertussen staat de woning naast Albert en Franny  al lange tijd te koop. De makelaar die het huis verkoopt neemt het niet zo nauw met de regels. Wanneer hij hier samen met een vrouw een gruwelijke ontdekking doet komt het onderzoek al snel in een stroomversnelling. Met een sterke pagetuner wordt de lezer meegenomen na de reden van de verdwijning van Franny, wie Saleen is en hoe het met Albert zal vergaan.

Lost in London is een boek wat heerlijk gemakkelijk wegleest, goed is opgebouwd en een actueel thema aan bod laat komen. Het verhaal kent spanning, tempo, na├»viteit, bedrog en complotten waarbij de waarheid uiteindelijk boven tafel komt. De dagboekfragmenten nemen de lezer mee in het waarom en brengen steeds meer details boven tafel. Deze ingredi├źnten maken het boek tot een aanrader naar lezers toe.

Dat het verhaal zich afspeelt in drie landen, is voor het verhaal een prima uitgedacht en uitgewerkte toevoeging. Het houdt de lezer scherp. Wie weet komt er een vervolg op Lost in London. Het verhaal leent zich in ieder geval goed voor.

Over de auteur

Henry de Hoon(1959) is woonachtig in Limburg. Hij studeerde aan het conservatorium in Maastricht voor pianist. Bij radio Limburg 1 werkt hij als columnist voor het programma  Limburgs Land. Zijn boeken De Pont, Dood vermogen en een trilogie rondom het drielandenpunt in Vaals, (Drielandenmoord, Moorddate, Moord op recept)  kennen goede recensies waarvan Dood Vermogen zelfs genomineerd is geweest voor de Diamanten Kogel. Daarnaast heeft Henri de Hoon een aantal bundels en korte verhalen gepubliceerd. Een auteur waar we meer van gaan horen vermoed ik zo.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles