"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Mannen van de microscoop

Woensdag, 6 februari, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Karin de Leeuw

In de voetsporen van Darwin

[Vooraankondiging] Vandaag, 6 februari, wordt in Amsterdam een boek gepresenteerd over vier bijzondere Nederlandse wetenschappers. Geënthousiasmeerd door Darwin en de Duitse embryologie trokken aan het eind van de negentiende eeuw Nederlandse ontwikkelingsbiologen vanuit hun nieuwe laboratoria naar buiten. Onder leiding van Pieter Harting bekeken en vergeleken studenten onder de microscoop nauwkeurig de ontwikkelingsstadia van verschillende plant- en diersoorten. Gezocht werd met name naar sporen van het evolutionaire verleden in de wijze waarop flora en fauna zich nu ontwikkelden.

Robert-Jan Wille schreef hierover een boek, Mannen van de microscoop. Het boek schept een beeld van de sfeer waarin Nederlands en Indonesisch wetenschappelijk onderzoek zich rond de overgang naar de twintigste eeuw ontwikkelde. Vanaf 1872 reisden Nederlandse studenten naar het prestigieuze internationale zoölogische station in Napels, pal aan de kust, om daar de nieuwste technieken te leren. De zoölogen die daarvan terugkwamen, overtuigden de Nederlandse staat vervolgens om een eigen zoölogisch station te steunen. In Den Helder kwam zo een station tot stand dat visserijproblemen in de Rijn en de Noordzee te lijf ging. In diezelfde periode zetten plantenembryologen in Buitenzorg (nu Bogor) in Nederlands-Indië een groot botanisch-agronomisch instituut op, inclusief internationaal bezoekersstation, met grote gevolgen voor de koloniale economie.

In Mannen van de microscoop schrijft Robert-Jan Wille de biografie van vier biologen en hun lobby voor nationale en koloniale laboratoriumwetenschap. Wat dreef hen tot hun onderzoek? Wat maakte hun werk zo vernieuwend? En welke sporen zien wij nu nog terug in de hedendaagse wetenschap?

[Informatie uit het persbericht van de uitgever en Spui 25. Kijk hier voor meer informatie]

Boekenkrant

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles