Zaterdag, 1 september, 2018

Geschreven door: Verhaak-Kersten, Karin
Artikel door: Steeg, Antoinette van

Match

Kan dat, te veel feelgood roman?

[Recensie] Wat doe je als eind dertiger en je leven niet loopt zoals je hoopt? Anne Goegebuur is een vrouw waar bij niets mee lijkt te zitten. Ze is weer single, krijgt haar ontslag en haar relatie met haar moeder, die haar alleen heeft opgevoed, is ook niet de beste.

In eerste instantie besluit ze een sabbatical te nemen. Ze begint met haar huis op te ruimen en gelijk maar eens op te knappen. Zo lukt het haar om letterlijk ruimte te creƫren, waar ze zo op zoek naar was. Ondertussen haalt ze dagelijks haar bakje koffie om de hoek en ontmoet daar Rinus. Een vriendschap is geboren.

Haar moeder begrijpt in eerste instantie niets van Anne’s levensomslag. Ze heeft haar toch goed opgevoed volgens haar normen en waarden? Werken hoort hier zeker bij. Na een goed gesprek tussen moeder en dochter is de lucht geklaard en ontstaat er wederzijds respect.

Anne Goegebuur besluit voor haarzelf te beginnen. Ze heeft niet al te beste ervaringen met datingsites. Dit moet toch anders kunnen? De datingsiteĀ Zielsverwanten is geboren en al snel loopt haar bedrijf als een trein. Ze kan het niet alleen meer aan en Lize, haar moeder, besluit haar te helpen.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Moeder en dochter blijken perfecte collega`s. Ondertussen loopt het liefdesleven van Anne nog steeds niet op rolletjes. Ze is te druk met Zielsverwanten, en kan zelf de ware maar niet vinden. Of ligt hier een andere reden aan ten grondslag?

Zielsverwanten zorgt er voor dat Anne en Lize mensen ontmoeten waarvan ze beiden nooit hadden kunnen dromen om ze ooit nog te ontmoeten. Lize vindt haar oude jeugdliefde terug, en een dorpsgenoot die haar meer kan vertellen over het verleden. De ex van Anne vindt de ware en zij blijkt meer met Anne gemeen te hebben dan ze hadden kunnen vermoeden.

Veel vrienden en bekenden van Anne en Lize passeren de revue met allemaal een gemeenschappelijk doel: het vinden van geluk en liefde. Zal Anne ook de liefde van haar leven vinden?

Met Match heeft Karin Verhaak-Kersten een absolute feelgoodroman geschreven die soms wel te feelgood aanvoelde. De vrij korte hoofdstukken geven het boek vaart, maar niet altijd de diepgang waar de lezer op hoopt. Liefde, relaties en goedheid spatten van het papier af, maar iets minder was ook goed geweest. Ondanks de vele personages die de revue passeren, klopt de opbouw van verhaal en nodigt het uit om door te lezen.

Karin Verhaak-Kersten heeft een vlotte pen wat Match gemakkelijk laat lezen. Het is een vrij dikke pil met 389 bladzijden, maar het boek is toegankelijk genoeg voor lezers die niet snel lezen of zo af toe een boek pakken.

Ik had bij het lezen van MatchĀ wisselende gevoelens omdat het verhaal klopt maar de diepgang op momenten mist. Soms kan overdaad ook schaden. Maar ach, wat is er mooier dan liefde? Misschien is dat de compensatie voor de overdaad?

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles