Zaterdag, 25 mei, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Alem, Katelijne van

Maurits Muis en Rembrandt

Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal

De auteur en illustrator

[Recensie] Ingrid en Dieter Schubert kregen nadat Dieter aan de kunstacademie had gestudeerd een beurs voor de Rietveld Academie. Ze maakten hun eerste prentenboek samen en dat werd Er ligt een krokodil onder mijn bed! Nadat ze een concept hebben ontwikkelend, bedenken ze een scenario en beginnen ze met schetsen. Ze ruilen de schetsen en vullen elkaar zo aan. Eerst wordt het boek in potlood gemaakt, soms in kleur. Daarna brengen ze het naar de uitgever en hopen ze dat de uitgever er iets in ziet!

Achterflaptekst

Archeologie Magazine

“Ik ben Maurits Muis en van edele afkomst!
En ik ben Rembrant Harmenszoon van Rijn en later word ik een beroemd schilder.

Maurits Muis woont in het grote huis. Elke avond als er mensen weg zijn, doet hij zijn ronde. En nu zijn zijn vrienden in rep en roer.Ā In de plint onder het schilderij van de oude man is een gaatje verschenenā€¦
Reis met Maurits terug in de tijd.Ā Ontmoet de jonge Rembrandt en ontdek wat hem inspireerde.”

Verhaal

Maurits Muis ligt lekker in bad wanneer hij geritsel hoort. Zijn vriendjes springen uit de schilderijen en vertellen dat er een beroemd iemand op visite komt. Zij worden dan opgeborgen en dat willen ze niet!

Maurits ontdekt een gaatje in de plint onder het schilderij van de oude man. Maurits gaat eens kijken wat er in dat gaatje te ontdekken valt.Ā Dan ontmoet hij de jonge Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Rembrandt zal gaan zorgen voor Maurits en gaat hem op allerlei manieren schilderen. Rembrandt vertelt dat hij dat het liefste doet maar dat zijn ouders dat niet snappen. Overal maakt Rembrandt schetsen. Later mag Rembrandt wel naar een leermeester om te leren schilderen. Maurits gaat dan weer terug naar zijn vriendjes.

Vormgeving

Een fijn in de hand liggend prentenboek. Het verhaal moest even op gang komen voor mijn gevoel, maar na een tweede keer lezen was het beter te volgen. Wel heeft het verhaal wat uitleg nodig tijdens het voorlezen. De illustraties zijn paginagroot en mooi gemaakt met krijt en aquarel. De teksten zijn kort en daardoor prima voor te lezen en later zelf te lezen.

Schilderen

Met de kinderen kan gesproken worden over schilderen en of ze bepaalde kunstwerken mooi vinden. Er kunnen kunstwerken bekeken worden, van Rembrandt maar ook van andere kunstenaars. Vervolgens zouden kinderen zelf hun kunstwerken kunnen maken. Dit boek biedt in dat opzicht heel veel mogelijkheden en zal zeker creativiteit opwekken!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles