Zaterdag, 18 mei, 2019

Geschreven door: Devos, Kristof
Artikel door: Alem, Katelijne van

Max maakt een vriend

En niks loopt zoals hij het wil

De auteur

[Recensie] Claudia Jong heeft Jeugdwelzijnswerk gestudeerd en een auteursopleiding gevolgd in Parijs. Ze heeft diverse schrijfcursussen en – workshops gevolgd. Vanaf 2003 schrijft ze toneelstukken voor kinderen en volwassen. Voor het theater, maar ook voor andere plekken in de culturele sector. Sinds 2018 geeft ze als schrijver en freelance docent workshops en lessen in creatief schrijven.

De illustrator

Kristof Devos is illustrator en auteur van kinderboeken. Zijn werk is nu in zes landen beschikbaar en werd regelmatig bekrood. In 2013 verscheen zijn eerste boek, nooit voor altijd. In binnen- en buitenland geeft Kristof workshops en lezingen.

Schrijven Magazine

Achterflaptekst

“Dit verhaal gaat over Max.
Hij woont nu ergens anders.
En daar gebeurt… niets.
‘Maak een vriend,’ zegt mama.
Wat heb je nodig om een vriend te maken?
Aardig wat, vindt Max.
Gelukkig krijgt hij hulp…
Een verhaal over vriendschap,
twee jongens en een lamp.”

Verhaal

Max woont op een nieuwe plek. Maar al zijn spullen zitten nog in verhuisdozen. Mama zegt dat Max een vriend moet maken. Vervolgens denkt Max na over hoe hij een vriend moet maken. Hij gaat op zoek naar spullen. In de tussentijd ontmoet Max Morris, die graag met hem wil voetballen. Maar Max moet eerst een vriend maken… Morris gaat hem erbij helpen.

Vormgeving

Een geweldig grappig verhaal. Het maken van een vriend wordt letterlijk opgepakt door Max, hij wil een vriend gaan knutselen en maakt inderdaad een echte vriend. Het boek is mooi vormgegeven, prettige illustraties die grafisch aandoen. Heel speciaal kleurgebruik, op kartonkleurige of groene achtergrond. De hoofden van de karakters worden extra groot weergegeven. Er staan kleine teksten bij de illustraties, de tien punten van de handleiding om een vriend te maken komen bij de illustraties terug. Het verhaal is vrij lang en gedrukt in kleine typemachineletters. In eerste instantie is het verstandig het boek voor te lezen en vanaf een jaar of 8 zelf te lezen.

Wel moest ik even in het verhaal komen, dus voor kinderen kan het in eerste instantie ook wat moeilijk te volgen zijn. Er wordt bijvoorbeeld ook gesproken over een gevoelige lamp, dat is wat vaag. En de ingrediënten om een vriend te maken zijn ook wat moeilijk te volgen. Maar wanneer je het verhaal zelf kent, is het een grappig boek met heel veel leuke aspecten.

Vrienden

Wie zijn jouw vrienden? Hoe ziet een vriend eruit? Daar zou je het samen over kunnen hebben en je kunt net als Max, vrienden gaan knutselen. Ik verwacht dat de mooiste ideeen dan ontstaan. De knutsels zouden ook in de vorm van collages of tekeningen kunnen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles