Zaterdag, 25 september, 2021

Geschreven door: Riessen, Joop
Recensie door: Stil, Jacqueline

Meedogenloos

Een bloederig verhaal, maar rechercheur Anne houdt knap stand

[Recensie] Heleen Knottnerus is één van de hoofdpersonen van Meedogenloos. Ze is voorzitter van de rechtbank in Amsterdam en staat onder beveiliging met haar gezin sinds een collega van haar die aan dezelfde zaak werkt, een aanslag kreeg te verduren.  Heleen heeft twee dochters, Mariska en Lot. Haar ex-echtgenoot Frans woont elders en heeft inmiddels een nieuwe liefde.  Heleen heeft het moeilijk in haar verhouding met hem, ze maken veel ruzie.  

Vanwege de beveiliging mag Mariska niet mee met het schoolreisje naar Rome.  Ze weet echter haar vader over te halen de reissom te betalen en vertrekt stiekem toch naar Rome. Heleen hoort dat pas als zij er al is, en is vreselijk boos en ongerust. 

Mariska heeft verkering met klasgenoot Hakim, wiens ouders hem tegen haar waarschuwen, omdat Hakim ’s moeder gelooft dat westerse meisjes te vrijpostig zijn. Dat wordt bewaarheid als blijkt dat Mariska in Rome een hotelkamer heeft geboekt om daar een erotisch treffen met Hakim te hebben.  

Dan verdwijnt Mariska en begint de zenuwslopende zoektocht. Rechercheur Anne Kramer wordt op de zaak gezet, zij moet de zaak uitspitten tot op de bodem.  Ze toont zich een dapper rechercheur in heel het verhaal. Ze neemt de lezer mee naar Mexico, waar het geweld alsmaar toeneemt. Of er nog iemand is die de explosie van geweld overleeft, is de spannende slotvraag van dit bloederige verhaal. 

TijdvoorTijdschriften

Meedogenloos is een stroef verhaal. Het wemelt van de personages. De plot is vrij complex. Voor wie wil weten hoe de politie te werk gaat in dit soort zaken is het een fijn boek.  

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles