"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Meisjes in de oorlog

Woensdag, 12 december, 2018

Geschreven door: Pieter Eckhardt
Artikel door: Agnes Eikema

Belevingen van oorlogsmeiden

[Recensie] Pieter Eckhardt was als historicus verbonden aan het Rijksmuseum. Sinds enkele jaren is hij kunstredacteur bij De Wereld Draait Door. Samen met Marscha Holman (columnist bij NRC Handelsblad en redacteur van literaire fictie en non-fictie) heeft hij Meisjes in de oorlog geschreven.

Nou ja, geschreven is misschien niet helemaal het goede woord, want Meisjes in de oorlog bevat allerlei dagboekfragmenten van verschillende meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het zijn fragmenten die geschreven zijn tussen 1940-1945 door tienermeisjes in Nederland maar ook in Nederlands-Indië. De meisjes zijn slachtoffers, dochters van NSB-ers, dochters van verzetsstrijders, maar bovenal zijn het jonge meisjes in hun pubertijd. Het zijn naïeve meisjes, maar ook meisjes met een enorme strijdlust. Bijvoorbeeld de Joodse meisjes die kort in het boek aan het woord komen, aangezien ze in 1942 al om het leven zijn gekomen.

De verhalen en anekdotes zijn treffend. Bijvoorbeeld de beschrijvingen van de zoektocht naar voedsel tijdens de Hongerwinter in 1944. Confronterend om dagboekfragmenten te lezen van een meisje dat verschrikkelijke dingen heeft gezien. Ook worden de bombardementen in Rotterdam en Nijmegen uitvoerig beschreven.

Boekenkrant

Maar ook brak er geregeld een glimlach door op mijn gezicht. Hoe men bijvoorbeeld hond van een NSB-er uitgedost heeft in Hollandse kleuren of de kippen van een NSB’er hebben geslacht en om de overgebleven haan een bordje hebben gehangen met ‘Ausweis‘.

De chronologische verhaallijn van de verschillende meisjes geeft een helder beeld. Vooraan in het boek wordt ieder meisjes geïntroduceerd, waar ik tijdens het lezen nog geregeld naar heb terug gebladerd.

Meisjes in de oorlog is een boek dat een treffend weergave geeft van de belevenissen van meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Houd hierbij dus rekening dat het verzamelde dagboekfragmenten zijn die zijn samengesteld en geen roman zoals Haar naam was Sarah.

Eerder verschenen op Boekenz