Zaterdag, 27 november, 2021

Geschreven door: Dunbar, Joyce
Hor√°cek, Petr
Recensie door: Alem, Katelijne van

Meneer boe!

‚ÄúMeneer Boe was het hele jaar vrolijk‚ÄĚ

De auteur

[Recensie] Joyce Dunbar is een Engelse schrijfster. Ze heeft al meer dan zeventig boeken gepubliceerd, vooral voor kinderen. Ze is de moeder van illustratrice Polly Dunbar, die bij Lemniscaat Pinguin uitgaf. Het prentenboek Moppereend, dat Joyce Dunbar samen met Petr Hor√°cek maakte, werd Prentenboek van het jaar bij de Voorleesdagen van 2020.

De illustrator

Petr Hor√°cek groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekmaker. Bij Lemniscaat verschenen onder meer Het lied van de blauwe pingu√Įn, Gulzige Geit, Gekke Geppie Gans, Zo mooi zijn dieren en De fijnste plek van de wereld.

Dans Magazine

Verhaal

Meneer Boe is de kat van Rosie. Samen maken ze veel plezier. Meneer Boe doet vanalles: zo maakt hij bijvoorbeeld veel grappen, laat anderen schrikken en speelt met de vissen. Hij houdt van alle seizoenen, maar het meest van de lente! Stiekem haalt Meneer Boe veel kattenkwaad uit.

Jaren gingen voorbij tot een winter aanbrak en Meneer Boe langer sliep dan ooit. Hij voelde zich stijf en alles deed pijn, de lente was begonnen zonder hem…

Meneer Boe merkt dat zijn trucjes niet meer werken, dat het BOE zeggen tegen de anderen ook niet meer werkt! Meneer Boe wordt hier erg verdrietig van en sluipt terug naar huis. Wanneer hij thuiskomt, heeft Rosie een verrassing voor hem!

Huisdier

Meneer Boe is het huisdier van Rosie. Heb jij ook een huisdier of misschien iemand die je kent? En welk huisdier zou je graag willen hebben?

Vormgeving

Mooie sprekende cover met Meneer Boe in actie! Bij het openen van het boek zie je de staart van Meneer Boe uit het gras omhoog komen, je aandacht wordt direct getrokken.

Het verhaal wordt sprankelend verteld. Je leeft mee met Meneer Boe die allerhande streken uithaalt precies zoals jonge katten doen. Hij is soms erg ondeugend, en dit komt zeer tot zijn recht in de illustraties en het verhaal.

De overgang naar het moment dat Meneer Boe ouder wordt, is zeer treffend beschreven en getekend. De emoties zijn goed uitgewerkt en de verrassing die Meneer Boe van Rosie krijgt, brengt net op het goede moment weer lucht in het verhaal.

Een geweldig prentenboek!

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles