"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Mijn broer heet Jessica

Zaterdag, 3 augustus, 2019

Geschreven door: John Boyne
Artikel door: Sanne Wortman

Interessante perspectieven op transgenderisme

[Recensie] De titel verklapt het al een beetje en inderdaad, dit boek gaat over een transgender. Maar vooral gaat het over het broertje en de ouders, hoe zij met de transitie omgaan en wat een moeite dat soms kost.

John Boyne is onder andere bekend van De jongen in de gestreepte pyjama en heeft nu, wat mij betreft, een nieuw pareltje geschreven. Dezelfde kenmerkende schrijfstijl, waarin eenvoud een hoofdrol speelt en het perspectief van een kind heel overtuigend overkomt, is erg sterk in Mijn broer heet Jessica. Hoofdpersoon Sam is dertien als zijn grote broer Jason, die hij altijd erg bewonderde, aangeeft zich altijd een meisje gevoeld te hebben en te willen beginnen met de transitie naar vrouw. Sam vindt dit niet leuk. Hij wil zijn grote broer niet kwijt. Ook de ouders snappen er maar weinig van en zien het niet zitten.

Knap van Boyne vind ik dat hij deze anti-transgender-ideeën begrijpelijk maakt. Zelf ben ik er namelijk helemaal niet tegen, maar door Sam’s perspectief, die bijvoorbeeld gepest wordt zodra kinderen op school erachter komen, kon ik wel meer gaan begrijpen wat mensen beweegt die tegen transgenders zijn. Daarnaast wordt ook meer inzicht gegeven in de belevingswereld van Jason/Jessica en ook hiervoor begrip gekweekt.

Ik vond het kortom een mooi en goed boek, dat dankzij de makkelijke schrijfstijl snel weg leest. Het is fijn dat er over onderwerpen als transgenderisme geschreven wordt en zeker door een goede schrijver als John Boyne.

Boekenkrant

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Noah Barleywater gaat ervandoor

Mijn broer heet Jessica