Zaterdag, 20 februari, 2021

Geschreven door: Oud, Pauline
Artikel door: Alem, Katelijne van

Mijn familie, jouw familie

“Tom woont met zijn papa in een fijn huis”

De auteur en illustrator

[Recensie] Nadat Pauline Oud in 1985 is afgestudeerd aan de Akademie voor Beeldende Kunsten Utrecht heeft zij een aantal jaren als beeldend kunstenaar en als docente tekenen en schilderen gewerkt.
Sinds 1994 werkt Pauline als illustrator.

Voor uitgeverij Clavis schrijft en illustreert Pauline een serie peuter-prentenboeken over konijntje Fien en muisje Milo. Het boek Aankleden met Fien en Milo is door het CPNB en Stichting Lezen gekozen als een van de 10 mooiste prentenboeken voor de Nationale Voorleesdagen 2009.

Verhaal 

Sociologie Magazine

Je mama, papa, broertjes en zusjes zijn je familie. Opa’s, oma’s, tantes en ooms: ze horen bij jou en maken je blij. Misschien woon je soms bij mama en soms bij papa. Misschien heb je twee mama’s of woon je bij oma. Elke familie is anders!

Mijn familie, jouw familie is onderdeel van de serie Kriebels in je buik. Deze serie maakt thema’s zoals eigen lichaam, voortplanting, weerbaarheid en zelfvertrouwen, emoties, familie en relaties bespreekbaar met op maat gemaakt boeken.

Familie

Dit boek geeft mooie inzichten in familieleden. Met de stamboomposter in het boek, kun je je eigen stamboom maken. Misschien kun je in gesprek gaan met familieleden en samen praten over wie allemaal je familie is en waar je vandaan komt!

Huis

In dit boek kun je onder andere lezen over regels in huis, hoe je thuis feesten kunt vieren en over huisdieren. Als je een hoofdstukje hebt gelezen, kan het leuk zijn om na te denken over hoe het bij jullie thuis is! Welke regels zijn er en vieren jullie ook feesten? Je kunt er met vriendjes en vriendinnetjes over praten, maar ook thuis met jouw papa/mama/opa/oma, net met wie er voor jou zorgt!

Vormgeving

Een mooi stevig boek met veel verschillende onderwerpen. Alle thuissituaties komen aan bod, dus kinderen zullen zich altijd ergens in herkennen. Ook erg mooi om te lezen over al deze situaties en daar meer inzicht in te krijgen. Een boek dat op vele manieren gebruikt kan worden, en bijvoorbeeld in de klas of in de opvang bij een thema over familie ook erg prettig kan zijn.

Er staat veel informatie in het boek, met jonge kinderen zou ik het in delen lezen. De geadviseerde leeftijd is vanaf 3 jaar, dan hebben kinderen soms nog net wat extra uitleg nodig.

De teksten zijn wel duidelijk en goed te volgen, de illustraties zijn zeer prettig en vriendelijk, een mooie aanvulling bij het verhaal.

Achterin het boek staan allerlei vragen en opdrachtjes, erg leuk om je kind te kunnen doen na het lezen van het boek. Hierdoor wordt het interactief en zorgt het boek voor extra verdieping. Zo is er bijvoorbeeld een groot huis met allemaal ramen waarin families staan. Er word je bijvoorbeeld gevraagd de zes vriendjes te zoeken, de huisdieren te zoeken  en aan te wijzen waar opa en oma wonen. Heel leuk om samen te kunnen doen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles