Zaterdag, 15 augustus, 2020

Geschreven door: Field, Jim
Artikel door: Pontororing, Rita

Mister Oscar op vakantie

Have a nice holiday

[Recensie] Het is vakantie. Ook voor mister Oscar en zijn goudvis. Eerst moet er ingepakt worden. Wat gaat er allemaal mee, dan vakantiewensen toegewenst krijgen. En daarna eindelijk op reis. De  rituelen die behoren bij het op vakantie gaan, passeren de revue. De begroetingen bij thuiskomst worden daarbij niet vergeten.

Ogenschijnlijk een zeer eenvoudig verhaal. Wat Mister Oscar op vakantie zo aantrekkelijk maakt is het feit dat kinderen met dit verhaal meer dan 100 Engelse woorden leren. De woorden zijn gegroepeerd rondom een vakantiethema. Elk thema heeft een kleine inleiding dan volgt de Nederlandse tekst met de Engels woorden.
Voor kinderen die al kunnen lezen is de Nederlandse tekst erbij natuurlijk heel leuk. Ze kunnen het boekje eindeloos zelf doorkijken. Een stoer gegeven, zelf een boek lezen en zelf Engels lezen. Vanzelfsprekend blijft ondersteuning voor de uitspraak onontbeerlijk. Maar een zevenjarige krijgt het idee dat hij zelfstandig Engels kan leren. Bovendien ontdekken kinderen die het lezen al onder de knie hebben, dat ze de woorden anders moeten lezen dan wat er staat.

Voor jongere kinderen is het eveneens leuk om kennis te maken met het Engels. En kleuters zullen waarschijnlijk al een aantal woorden kennen. Immers op school maken zij al kennis met wat Engels. Dus een bijzonder leerzaam boek.

Maar naast leerzaamheid geeft dit boek ook enorm veel kijkplezier. De illustraties van auteur tevens illustrator Jim Field zijn vrolijk,  de vakantieplekken zijn zeer verschillend en er valt heel wat te zien.

Bazarow

Een topboek waarbij het plezier van een prentenboek voorop staat maar waarbij een leerelement op een aantrekkelijke wijze doorheen is gevlochten. En waar het educatieve aspect niet stoort. Een klein minpuntje. Op de paginaā€™s van de vakantieplekken zou een enkel klein Engels zinnetje niet misstaan. Alleen woorden leren, zo leer je geen taal hoe klein je ook bent. Desalniettemin gewoon een bijzonder prentenboek om van te genieten.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles