Zaterdag, 28 juli, 2018

Geschreven door: Bakels, Jet
Artikel door: Cadée, Gerhard C.

Monsterdieren. Fabels en feiten

Echt of niet?

[Signalering] Draken, eenhoorns, reuzenzeeslangen, reuzeninktvissen (kraken), verschrikkelijke sneeuwmannen, zij alle zullen blijven ‘bestaan’ omdat niet te bewijzen valt dat zij niet bestaan. Een bibliotheek vol is erover geschreven. Dat levert boeiende en fraai geïllustreerde literatuur op.

Monsterdieren past geheel in die traditie. Het geeft een up-to-date overzicht van fabels en feiten. Van een aantal monsterdieren is wel te verklaren hoe zij ‘ontstonden’. Zo zijn kraken waarschijnlijk de reuzenpijlinktvissen, later ontdekt in de diepzee. Maar dat zij hele schepen met hun armen onder water trokken (zie omslag) is onwaarschijnlijk.

Naar het Loch Nessmonster is uitgebreid gezocht, maar in al die jaren is nooit iets ervan gezien. De bekende foto van een exemplaar met net zijn kop boven water zwemmend is ontmaskerd als een nepfoto. Toch kan de toeristenindustrie niet meer zonder: jaarlijks komen 300.000 bezoekers kijken! Dit interessante overzicht is verschenen bij de opening van de tentoonstelling Monsterdieren, echt of niet in Teylers Museum.

Yoga Magazine

Eerder verschenen in Natura