"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Mooncake

Zaterdag, 12 september, 2020

Geschreven door: Jonneke de Zeeuw
Artikel door: Eva Reinders

Taarten uit alle windstreken

[Recensie] Alsof je een moeder dwingt om te kiezen welke van haar kinderen haar het liefste is. Zo voelt het voor Jonneke de Zeeuw als je haar vraagt naar haar favoriete recept uit Mooncake, het boek dat ze onlangs samen met Rose Stories en Oxfam Novib lanceerde met een heus taartfeest. Met enige aarzeling wijst ze naar de bijdragen van de Poolse Daria en de Irakese familie Shawkat , om er onmiddellijk aan toe te voegen: “Maar die zijn ook geweldig. En die. En die.”

Jonneke de Zeeuw is bekend van blog Mooncake.nl en werd daarmee verkozen tot Foodblogger van het Jaar. Voor iemand die opgroeide met taart van de Hema en voor wie naar eigen zeggen een plak cake met slagroom en discodip lange tijd het culinair hoogst haalbare was, heeft ze een verrassend bakboek gemaakt. Ook wie van taart en koek houdt en denkt dat ’ie daar heel wat van weet, kan er nog wel eens iets van opsteken. Jonneke reisde door heel Nederland en de bakcultuur ‘anno 2018’ die ze laat zien, kent invloeden uit alle windstreken. Baksels uit onder andere de Russische, Mexicaanse, Hindoestaanse, Syrische, Marokkaanse en Antilliaanse keuken komen voorbij, allemaal met liefde bereid en met minstens zoveel liefde geproefd door Jonneke.

De makers zijn veelal jonge mensen die al dan niet beroepsmatig bezig zijn met eten en de recepten van moeders, oma’s en tantes in ere houden, maar ook aanpassen aan de huidige tijd. Foodfundamentalisten, zoals Jonneke ze noemt, zul je in het boek niet aantreffen. Nederlandse invloeden mengen zich hier en daar met authentieke, niet-Westerse receptuur en leveren overduidelijke win-winsituaties als Eier-kokosgebak (met eierkoeken, zie hier het recept) en Tequila-appelflappen op.

Van de ontmoetingen met de bakkers van al het lekkers doet de auteur met humor verslag. Ze begrijpt mensen die leven voor dulce de leche (‘een drug in schaapskleren’), ze betitelt koekjes als criminelen die opgepakt moeten worden voor verstoring van de openbare orde en vergelijkt een taart met actrice Penélope Cruz: met klasse én sexappeal. Bij een heavy Antilliaanse taart met pistachepudding en chocolade luidt haar advies: ‘Taart op? Ga in een hoek liggen en kom er morgen pas weer uit.’

Natuurlijk heb je voor deze taarten en cakes af en toe ingrediënten als oranjebloesemwater, ghee en venkelzaadpoeder nodig, maar de recepten zijn opvallend vaak eenvoudig. Met een bezoek aan een grote supermarkt, goede toko of Turkse winkel kom je een heel eind. Wat moet je nu als eerste proberen? De Fantacake, Syrische kunafeh met mozzarella en engelenhaardeeg (kataifi), Chebakia-cheesecake, Russische medovik (honingtaart) of toch de No-bake Oreotaartjes? Jonneke heeft groot gelijk: één favoriet kiezen uit dit in alle opzichten kleurrijke boek is een onmogelijke opgave.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl