Zaterdag, 18 mei, 2019

Geschreven door: Dunbar, Joyce
Artikel door: Alem, Katelijne van

Moppereend

Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal

De auteur

[Recensie] Joyce Dunbar heeft al meer dan 80 boeken gepubliceerd. Deze zijn vertaald in 20 talen. Joyce is vooral bekend om haar prentenboekverhalen die levendig en eigenzinnig zijn, waarin meestal brede emoties verwerkt zijn. Ze heeft een reeks van 26 verhalen geschreven, genaamd Mouse &Mole. Deze zijn als tv-animaties verwerkt.

De illustrator

Petr HorƔcek is opgegroeid in Tsjeco-Slowakije en woont nu in het Verenigd Koninkrijk. Petr is prentenboekmaker en illustrator. Bij Lemniscaat zijn al vele boeken van hem verschenen, zoals Gulzige geit, Zo mooi zijn dieren en Kriebelbeestjes.

Schrijven Magazine

Achterflaptekst

“Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en ze wordt achtervolgd door een klein grijs wolkje. Kan hond, varken, schildpad, geit of konijn haar opkikkeren?
Van dit uitbundige, speelse boerderijverhaal word je vanzelf vrolijk!”

Verhaal

Eend vindt het niet fijn dat de vijver is opgedroogd en ze niet kan zwemmen. Ook heeft ze niemand om mee te spelen. Hierdoor ontstaat een klein grijs wolkje boven haar hoofd. Ze gaat verschillende dieren langs, die allemaal voorstellen dat ze met hen mogen spelen. Maar eend heeft allerlei redenen om niet te willen spelen met de dieren: haar vleugels worden vies, ze houdt niet van modderpoelen, kan niet kraaien, wil geen kleren opeten. Tussendoor wordt haar kleine grijze wolk groter en groter. Totdat de wolk enorm is en alle dieren mopperig worden.

Maar dan barst de wolk, allemaal druppels en spetters. De dieren spelen in de regen! En wat zien we daarā€¦ een heldere, glanzende regenboog!

Vormgeving

Mooie prenten op alle bladzijden. De illustraties zijn als een soort collage gemaakt met gemengde technieken, ze zijn herkenbaar en kleurrijk. Kleuters zullen de emoties in de tekeningen herkennen. Het boek zit uiteindelijk vol humor, waardoor mopperen een andere lading krijgt.

Moppereend is uitgekozen tot prentenboek van het jaar 2020.Ā Het verhaal is erg prettig voor te lezen, de verhouding tussen illustratie en tekst is prima. Een zeer aan te raden prentenboek.

Mopperig

We zijn allemaal weleens mopperig, waarom ben jij soms mopperig? En wat kun je dan doen om je beter te voelen? Dit boek nodigt uit om dit met je kleuter te kunnen bespreken. De donderwolk boven het hoofd van eend is heel duidelijk getekend en zal ook zeer herkenbaar zijn bij een kleuter. Het boek loopt heel positief af, je wordt er erg vrolijk van. En zo leert je kleuter al meteen: na regen komt zonneschijn.

“Moppereend is een veelzijdig prentenboek dat alle peuters en kleuters aanspreekt en veel stof geeft om over te praten. De illustraties zijn prachtig, kleurrijk en herkenbaar. (ā€¦) Ook is het thema mooi neergezet, want: iedereen heeft wel eens een mopperbui of een donderwolk boven zijn hoofd. Maar je hebt elkaar nodig om de lucht weer te klaren, want na regen komt zonneschijn. Moppereend is een prentenboek om vrolijk van te worden.”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles