"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Muk krijgt een kleur

Zaterdag, 20 november, 2021

Geschreven door: Mark Haayema, Laury Tinnemans, Job van Gelder
Artikel door: Jet Balsem

Uiterlijk? Lekker belangrijk!

[Recensie] In Muk krijgt een kleur kun je met kinderen praten over hoe belangrijk of onbelangrijk zij uiterlijk vinden.

Muk is een dalmatiër, een vrolijke dalmatiër maar zoals elke dalmatiër heeft hij gewoon een witte vacht met zwarte stippen. Dat vindt hij heel saai. Tijdens een droom wordt hij door zijn vriendje Vlieg wakker geschud. In zijn droom was hij ingekleurd. Wat een heerlijke droom. Iedereen vond hem heel mooi.

Helaas zijn droom is voorbij en nu is hij weer zwart en wit. Hij zou het graag anders zien, “Nergens ook maar één kleurtje”. Vlieg stelt voor om naar een park met prachtige dieren te gaan: ‘gestreept, gestipt, gevlekt, geruit’. Muk vindt dat een goed voorstel, dus ze gaan op pad. Als Olifant de wens van het hondje hoort, heeft hij een plan. Maar is Muk daar gelukkig mee?

Mark krijgt een kleur is een klein verhaal met grappige elementen. Lees hoe Olifant, Muk gaat helpen om ingekleurd te raken.

Boekenkrant

Het verhaal is geschreven in rijmvorm, rijm zorgt vaak voor een fijn voorleesritme. Misschien kunnen kinderen af en toe ook mee rijmen.

Schrijver Mark Haayema verwerkt in zijn boeken een thema dat uitnodigt tot interactie met kinderen. In dit boekje voor hele jonge kinderen is het leuk om kinderen te prikkelen om na te denken over: zou je anders willen zijn, net als Muk. Bovendien kun je kinderen voorleggen, welk deel van een dier zij zouden kiezen voor de dalmatiër. Natuurlijk is het dan interessant om te horen waarom ze die bepaalde keuze hebben gemaakt.

Er komen niet zoveel dieren in het boekje voor, maar voor jonge kinderen geeft dat niet. Het maakt dat je uitgebreid bij elk dier stil kunt staan om het dier eens goed te bekijken.

Ontdek tijdens het voorlezen welke kleine boodschap in dit verhaal verwerkt is. Mark Haayema is een schrijver die graag een onderwerp aanstipt, net zoals Gerda In Gerda de parkiet die als vreemde vogel niet geaccepteerd wordt.

De illustraties van Laury Tinnemans en Job van Gelderzijn lieflijk en zacht van kleur. De uitdrukkingen van de dieren zijn goed getroffen, vooral de bladzijde waarop Muk trots aan het paraderen is. De begin- en eindbladzijden hebben allemaal stippen, dit benadrukken de aparte stippenvacht van het hondje.

Muk krijgt een kleur is het tweede deel over de dalmatiër. In Muk, het eerste deeltje, zou het hondje nog veel meer stippen willen hebben. 

Het kleurrijke vriendelijke boekje nodigt uit tot ‘gewoon weer jezelf zijn’. Een klein en grappig boekje om voor te lezen en de sprekende illustraties te bekijken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles