"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Nadir en Zenith in de wereld van Escher

Zaterdag, 27 juli, 2019

Geschreven door: Wouter van Reek
Artikel door: Rita Pontororing

Op zoek naar ….. ja, naar wat?

[Recensie] De titel Nadir en Zenith in de wereld van Escher laat niets aan de verbeelding over. Gewoon rondlopen en rondkijken in die wereld. Of niet?

Misschien kent niet iedereen het werk van Escher. Nou dit boek is een mooie kennismaking met het werk van grafisch kunstenaar Escher (1898-1972).

In dit boek betreden Nadir en Zenith de trappen van de wereld van Escher. Zenith denkt dat hij daar niet kan lopen, Nadine wel. Na een poosje kijken ze rond en vinden dat alles er anders uitziet. Zo gaan ze samen steeds verder en verder op zoek naar… Ja naar wat?

Nadir en Zenith gaan verder op hun ontdekkingstocht en verwonderen zich over “trappen die niet werken”, “fouten die gemaakt zijn bij het bouwen”. Het ene gezichtsbedrog na het andere komen ze tegen.

Boekenkrant

Wouter van Reek laat in dit boek de wereld van Escher herleven, vreemde onmogelijke constructies zijn in dit prentenboek verwerkt. Jawel, een prentenboek voor kinderen.

Wat dit boek voor kinderen aantrekkelijk maakt zijn de absurde belevenissen en de onmogelijke illustraties. Deze lokken uit tot kijken en ontdekken en proberen oplossingen te zoeken.

Nadir en Zenith die in de tekening van Escher belanden, hoe kan dat nou? Het verhaal waar allerlei vreemde dingen gebeuren zoals Nadir opmerkt: “Volgens mij is dat uitzicht getekend. Maar hoe kunnen die mensen daar dan rondlopen?” En dat is wat in dit boek sterk naar voren komt: verwondering over de illustraties, over het verhaal.

Arne van 6, bij het zien van Nadir en Zenith die in linten lijken uiteen te vallen: “Kijk, ze weten niet wat ze moeten doen en daardoor worden ze linten”. Kinderen zullen hun eigen conclusies gaan trekken. Dat is zo leuk aan dit boek. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten.

Let wel, het is een boek waar u echt voor moet gaan zitten. De illustraties of prenten zoals Escher die in het boek noemt, samen bekijken kan hele leuke gesprekken met zich meebrengen. En ook door samen de laatste bladzijde te bekijken zien kinderen dat het einde van het boek weer doorloopt naar het begin. Het ontlokte Arne de opmerking: “Ze komen dus niet meer uit het boek. Maar hoe komen ze er dan in?”

Een heel ander boek dan de traditionele prentenboeken. Wel een heel bijzonder boek. Durf het aan om dit boek samen met kinderen te bekijken. Verwonder u over de leuke reacties van kinderen, en die krijgt u. Echt waar.

Bezoek ook de expositie Escher in het Paleis (23 mei t/m 1 sept. 2019) in Den Haag. In het museum kunnen kinderen zelf op speurtocht met Nadir en Zenith. Dit boek is geschreven naar aanleiding van deze expositie, in samenwerking met het museum.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles